Image

Карітас України продовжує проект допомоги у лікуванні онкохворих дітей

0 Comments

17.06.13, Україна
Благодійники з Австралії (Українська католицька церква в Австралії) продовжили фінансування проекту «Надання медичної допомоги дітям, які лікуються в Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі». Попередня фаза проекту тривала з жовтня 2011 року по лютий 2013 року, допомогу було надано 37 сім’ям, що зіштовхнулися з онкологічними захворюваннями, загальний бюджет проекту становив понад 2,073 млн. гривень (257,475 USD).

А нещодавно Карітас України отримав   додаткову суму коштів в розмірі 649,992 тис. гривень (81,245 USD), аби продовжити підтримку сімей онкохворих дітей.

Відповідно до вимог донорів Карітас України не фінансує операційні процедури чи лікування за кордоном, не здійснює перерахунок коштів на приватні рахунки хворих, – можливою є лише оплата рахунків на закупівлю медичних препаратів для онкохворих неповнолітніх українців.

Після збору необхідних документів, перехресних зустрічей з лікарями і батьками хворих дітей, керівником проекту визначаються потреби кожного пацієнта, узгоджується спроможність допомоги зі сторони Карітасу.

Ситуація з лікуванням онкологічно хворих українців сьогодні в країні дуже критична. Декілька місяців тому Верховна Рада України ухвалила зміни до Держбюджету-2013, завдяки чому на 38 млн. гривень збільшено видатки на лікування українських громадян за кордоном. Раніше на лікування онкохворих українців за кордоном щорічно виділяли від 60 млн. грн., а на 2013-ий рік у держбюджеті було заплановано менше ніж 14 млн. грн. Тому за словами розробника законопроекту додаткових 38 млн. гривень допоможуть змінити ситуацію із тисячами онкохворих дітей (в парламенті станом на березень 2013-го була наявна цифра щодо 25 осіб, які потребують негайного онкологічного лікування за кордоном, серед них 21 дитина).

Також на початку року Юрій Павленко, уповноважений Президента України з прав дітей, наголосив, що онкохворих українських дітей цьогоріч мають забезпечити ліками на 100%. Він зазначив, що в держбюджеті на це передбачено 215 млн грн. «Тепер завдання проконтролювати, щоб ті кошти отримали діти і щоб медикаменти були якісні», – заявляв Ю. Павленко. Він також розповів, що цього року дитячі лікарні та дитячі відділення повинні бути приведені до вимог законодавства. За його словами матеріально-технічний стан дитячих лікарень в Україні жахливий, забезпеченість лікарень і відділень медикаментами складає 51%.  

Щороку більше 160 тис. дорослих осіб і більше 1 тис. дітей в Україні дізнаються, що вони онкохворі. Офіційно в нашій державі зареєстровано понад 5,5 тис. дітей з онкологічними й онкогематологічними захворюваннями. 70% хворих на рак дітей мають усі шанси одужати, але третина з них помирають протягом першого року життя.  У середньому на одну дитину виділено близько 20,000 грн. державних коштів з урахуванням централізованих і місцевих закупівель (інформація про закупівлі в 2013 році на виконання “Централізованих заходів для лікування онкохворих дітей” Міністерства охорони здоровя України).

За інформацією громадських експертів, курс медикаментозного лікування дитини коштує близько 10,000-15,000 дол. США (залежно від складності захворювання). При пересадці кісткового мозку від родинного донора витрати на лікування сягають 50,000 дол. США.

«Деякі препарати, необхідні для лікування, коштують від 1,500 до 3,000 грн., і їх може бути потрібно десятки одиниць. А є препарати, вартість яких сягає 20,000 грн. за один флакон – по проекту ми закупляли таких чимало. Відтак стає очевидним, що лікування онкохворої дитини державним бюджетом забезпечується не на 100%, і часто навіть не на 10% від потрібних сум», — зазначає Анатолій Козак, генеральний секретам Карітасу України. 

За даними ВООЗ, Національного Інституту раку за останні 100 років по рівню захворюваності і смертності в світі онкопатологія перемістилася з десятого місця на друге, поступаючись лише хворобам серцево-судинної системи. По темпах поширення раку Україна знаходиться на другому місці в Європі.

Також 4 липня 2012 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законів України про ліцензування імпорту лікарських засобів та визначення терміна «активний фармацевтичний інгредієнт», яким зобов’язала всіх імпотрерів іноземних медичних препаратів в Україні отримати додаткову ліцензію на продаж їх препаратів на території України. Голова пацієнтської організації ЮКАБ Дмитро Шерембей закликав урядовців, громадськість і медиків протистояти свавіллю влади: «Ми передбачаємо  ручний режим видачі ліцензій та відмову учасників ринку оплачувати нову ліцензію. Це призведе до монополізації ринку, зростання корупції та заангажованості. Частина виробників просто піде з ринку. Найголовніше – додаткові витрати понесуть не фармкомпанії, а ми – прості українці, коли в Україну припинять завозити необхідні для життя препарати, а «чорний ринок» фармпрепаратів стрімко зросте».

Цей закон, що вступив в дію 1 березня 2013 року, стане смертельним вироком для багатьох українців, чиє життя залежить від ліків іноземного виробництва. 97%  всіх препаратів, які закуповуються для лікування онкохворих дітей, – іноземного виробництва, і лише, наприклад, 20% препаратів для хворих на цукровий діабет виробляється в Україні. Майже 100% хворих на найстрашніші епідемії – СНІД, гепатит, туберкульоз – отримують ліки іноземного виробництва.  

Відтак проект Карітасу України, хоча і не має грандіозних масштабів, але вирішує проблему з лікуванням онкохворих дітей для декількох десятків українських сімей. Дякуємо великодушності донорів з Австралії!

Categories: Новини

Залишити відповідь