Історії життя підопічних Карітасу України, які постраждали від торгівлі людьми

15.04.13, Україна
(усі імена в публікації з етичних міркувань змінено)

Аліна була завербована для роботи в Росії. В Підмосков’ї Аліну продали для трудової експлуатації ? шляхом фізичного і психологічного насильства її утримували на будівельному об’єкті під охороною, змушуючи працювати ненормований робочий день абсолютно без зарплати. Аліна зазнала також сексуального насильства.

Додому Аліна повернулась  хвора і психологічно травмована.  Вона зневірилась у людях, втратила надію на повноцінне життя, замкнулась у собі. Про те, що сталось за кордоном, нікому не розповідала.

На одній із вуличних акцій молода жінка звернула увагу на лозунги, що закликали до боротьби проти рабства та експлуатації людей за кордоном. Пригнічена спогадами вона хотіла якнайшвидше пройти цю юрбу людей, що роздавали листівки та надавали консультації. Проте волонтерка вручила їй листівку, на якій був номер телефону неурядової організації, яка займається протидією торгівлі людьми. Після перебореного страху і звернення до Карітасу життя Аліни кардинально змінилося. Вона пройшла курс психологічної та медичної реабілітації в реабілітаційному центрі МОМ. Влаштувалась на роботу барменом.

А завдяки  участі у жіночій психотерапевтичній групі в Хмельницькому Карітасі Аліна відкрила власну справу.  За сприяння Карітасу жінка придбала кухонний комбайн і почала готувати на продаж напівфабрикати.  Матеріальне становище жінки стабілізувалось і економічна ситуація в сім’ї покращилась.  Життя Аліни почало налагоджуватись, з’явилися амбіції та інтерес до кожного нового дня.

Незабаром жінка, яка стала жертвою трудового рабства у Росії, планує пройти навчання по розвитку мікропідприємництва і започаткувати бізнес по приготуванню обідів на замовлення і виготовленню напівфабрикатів. Тепер молода жінка точно знає ? щастя, успіху і самореалізації найкраще досягти на Батьківщині, поряд з рідними і друзями!

Шляхом фізичного і психологічного насилля Олександра примусово утримували у виробничому цеху по виготовленню виробів із нержавіючої сталі в Росії. Наглядачі та охоронці змушували молодого українця працювати без зарплати по 16-18 годин на добу, без вихідних днів. Коли стан здоровя почав погіршуватись ? у медичній допомозі було відмовлено.

Після трудового рабства Олександр  хворий, без грошей, з глибокою психологічною травмою повернувся додому. Дізнавшись про пережите, батьки сильно дорікали синові про несамостійність і невміння впоратись із халепою в чужій країні. Відтак в Олександра почалась депресія, він увесь час сидів вдома і ні з ким не спілкувався.

Однак одного разу все докорінно змінилось. Випадково Сашко отримав інформацію про надання допомоги людям, які зазнали невдачі в трудовій міграції.  Особливо нічого не очікуючи, хлопець набрав номер організації і розповів про свою проблему. Зовсім скоро молодий хлопець отримав від Карітасу у Хмельницькому  медичну і психологічну допомогу, пройшовши курс лікування і занять з психологом.

Потім побачивши в Олександрові великий творчий потенціал з наявною технічною освітою Карітас захотив хлопця до  професійних курсів з аудіо- відео- монтажу. Міжнародна організація з міграції профінансувала це навчання. На курсах Сашко познайомився з професійним фотографом, котрий, оцінивши здібності хлопця, запропонував йому роботу. З тих пір Олександр дивиться на життя радісно і набагато впевненіше. Дякує громадський активістам і всім розповідає принагідно про свій прикрий життєвий досвід.

Ольга потрапила до рук торгівців людьми і була продана в сексуальне рабство у Санкт-Петербурзі. Їдучи до Росії, жінка домовлялась  про роботу продавця овочів і фруктів на ринку. Однак після прибуття її змусили працювати повією на об’їзній дорозі. У неї були вилучені документи та мобільний телефон, Ольгу увесь час супроводжували охоронці. Тільки через 1.5 місяці жінка змогла втекти, скориставшись допомогою клієнта.

В Україну Ольга повернулась з дуже тяжкими психологічними травмами, потребувала соціальної та медичної допомоги, а також допомоги у працевлаштуванні. На засадах конфіденційності реінтеграційну допомогу вона отримала завдяки професійній роботі спеціалістів неурядових організацій.

Соціальна реабілітація потерпілої  знайшла своє відображення у наступному:
•    Вона отримала безкоштовну консультативну допомогу;
•    Їй була надана  психологічна та медична допомога у реабілітаційному центрі МОМ м. Київ.;
•    Отримала комплексну реінтеграційну допомогу від Хмельницького Карітасу;
•    Завдяки фінансовій підтримці МОМ пройшла навчання на курсі з підготовки оцінювачів з експертної грошової оцінки земельних ділянок та нерухомого майна;
•    Прийняла участь у проекті “Розвиток мікропідприємництва” та виграла грант по мікрокредитуванню на започаткування власної справи;
•    Повністю реінтегрована у суспільство, працевлаштована та здійснює підприємницьку діяльність;
•    Працює волонтером у Консультативному центрі із запобігання торгівлі людьми та допомоги постраждалим у Хмельницькому.