Карітас України лобіює ефективне надання соціальних послуг в Україні

14.02.13, Україна
Нещодавно Карітас України розпочав новий етап лобістської діяльності щодо надання соціальних послуг в Україні. Таку діяльність підтримує Карітас Німеччини.  Потреба в розробці і реалізації цього проекту виникла ще декілька років тому, оскільки вітчизняна система надання соціальних послуг для вразливих категорій населення залишається недорозвиненою та потребує численних вдосконалень.

Метою першої фази проекту, ? що стосувався програми «Домашня опіка», яка впродовж 12 років за кошти німецьких донорів забезпечує надання медико-соціальних послуг одиноким українцям похилого віку, ?  було підготувати дослідження шляхом проведення моніторингу існуючої системи надання послуг опіки вдома, проаналізувати діюче законодавство, підготувати ситуативний аналіз української системи надання опіки вдома та ідентифікувати основні проблеми, що потребують вирішення. Дослідження стало основою для підготовки рекомендацій щодо вдосконалення ситуації в наданні домашньої опіки в Україні.

Завданням  ж наступної фази проекту є підготовка рекомендацій, реалізація яких дозволить докорінним чином змінити ситуацію із наданням в Україні медико-соціальних послуг  в домашніх умовах, забезпечити умови для  дотримання прийнятих в світі соціальних стандартів, покращити умови життя людей, що потребують сторонньої допомоги.

Розповідає Ірина Маєвська, юрист проекту: «Під час виконання проекту виникла потреба долучитися до вдосконалення не лише законодавства, що стосується суто надання послуг вдома, а й системи надання соціальних послуг загалом в Україні.

В той час, коли вже практично було завершено дослідження Карітасу України в рамках даного проекту, розпорядженням Кабінету Міністрів України від 8 серпня 2012 р. № 556-р була схвалена «Стратегія реформування системи надання соціальних послуг». У цьому документі передбачені завдання, співзвучні із завданнями, які ставить перед собою робоча група лобістського проекту Карітасу України. Тому є сподівання, що напрацювання робочої групи можуть бути інтегровані у державні програми, а співпраця з Міністерствами охорони здоров’я і соціальної політики буде ефективною».

Спільна для уряду і громадських організацій робота по впровадженню Стратегії реформування системи надання соціальних послуг повинна позитивно вплинути на формування єдиної державної політики щодо надання соціальних послуг і дасть змогу:

• досягнути ефективності функціонування системи надання соціальних послуг, підвищити їх якість та рівень задоволення потреб отримувача таких послуг;
  • оптимізувати діючу мережу установ і закладів комунальної власності, що надають соціальні послуги та інтегрувати модель «Домашньої опіки» на національному рівні;
  • запровадити надання інноваційних соціальних послуг, що сприятиме доступності та задоволенню у повному обсязі потреб осіб у соціальних послугах;
  • підвищити ефективність використання бюджетних коштів.

Дзвенислава Чайківська, керівник лобістської групи Карітасу України, переконана, що реалізація Стратегії сприятиме створенню умов для правового, економічного та організаційного забезпечення реформування системи надання соціальних послуг, а отже, дасть змогу забезпечити широкий доступ осіб до якісних та ефективних соціальних послуг.