Чому важливо для молодих українців спілкуватись із неповносправними людьми?

11.02.13, Львівщина
Нещодавно в приміщенні Єпархіального управління Стрийської єпархії Української Греко-Католицької Церкви відбувся круглий стіл на тему «Особливості спілкування молоді з особливими потребами із шкільною та студентською молоддю». Учасниками заходу стали представники місцевої влади, міського відділу освіти, вчителі та учні старших класів, викладачі і студенти навчальних закладів міста, представники духовенства.

Організатором заходу виступив Центр для молодих неповносправних людей, що діє при місцевому Карітасі. Цей осередок функціонує вже понад 4 роки в рамках національного проекту «Мережа центрів соціальної інтеграції для молодих людей з особливими потребами в Україні». Під постійною опікою перебувають близько 20 осіб молоді, також їх сім?ї. Загалом проект Карітасу України діє в 4 містах, охоплює майже 100 неповсправних осіб.

Ключовим в проведенні круглого столу стало обговорення важливості та користі спілкування молоді із людьми, що мають особливі потреби.

Це сприяє успішному становленню особистості як перших, так і других. Зокрема, о. д-р. Володимир Ждан, канцлер Стрийської єпархії, старший викладач кафедри богослов’я Українського Католицького Університету, ділився досвідом спілкування студентів Українського Католицького Університету з дітьми та молоддю, що мають особливі потреби, що проживають у сиротинцях м. Львова.

«Студенти, спілкуючись віч-на-віч з «особливими людьми», починали дивитися на життя по іншому, ставали більш відповідальними та розважливими у свої вчинках. Бо одна річ просто сидіти і слухати лекцію в університеті про людські чесноти, а інша, ? спілкуватися з неповносправною дитиною чи молодою людиною, відчувати її щирість та безпосередність, допомагати їй, тримати її за руку», ? зауважив священнослужитель.

Психолог Марта Гладій, представляючи досвід психологічної науки в питанні комунікації з неповносправними людьми, наголосила також на винятковій користі такого спілкування для дітей підліткового віку. Вона зазначила: «Підлітковий вік ? це вік пошуку, становлення молодої людини. Дуже важливо в цьому часі вчитися турбуватися про інших, допомагати потребуючим, ? саме за таких умов буде формуватися правильна система цінностей в житті людини».

Центральними  на заході стали презентації «Центрів соціальної інтеграції для молодих людей з особливими потребами», яку провела Людмила Сухарєва, національний координатор Карітасу України, так само місцевої спільноти «Віра і Світло», провідником якої є Софія Борис. Учасники заходу, серед яких була шкільна та студентська молодь, ознайомились із практичною діяльністю згаданих інституцій. Тепер вони можуть на власному досвіді пережити усе те, про що попередньо говорилося, через живе спілкуватися та виняткову дружбу із людьми з особливими розумовими потребами у м. Стрию.

За час діяльності Центру соціальної інтеграції для людей з особливими потребами в Стрию вже добре налагоджена співпраця з місцевими навчальними закладами. На круглому столі були присутні і студенти, які  ділилися враженнями від спілкування з неповносправною молоддю та закликали своїх ровесників наслідувати їх приклад.

На завершення круглого столу було презентовано відео з літнього відпочинкового табору для людей з особливими потребами. Він відбувся за кошти, що були вилучені від Великодньої ярмарки. Її минулоріч ініціювали і провели Стрийська міська рада спільно з навчальними закладами м. Стрия. Як зазначила Таїсія Гайдукевич, заступник міського голови: «Проведення таких акцій вчить молодь бути свідомими, милосердними і робити добро. А це в майбутньому допоможе їм стати ревними християнами, також добрими громадянами України».