Image

Карітас вчить підлітків мистецтву жити в гармонії з іншими людьми та іншими ідеями

0 Comments

29.11.12, Львівщина
У листопаді відзначають Міжнародний день толерантності. Толерантність вважають ознакою високих принципів духовного й інтелектуального розвитку індивіда. Це терпимість, прагнення і здатність до встановлення й підтримки спілкування, стосунків.

У молодшому підлітковому віці потреба у дружбі і спілкуванні набуває особливої актуальності. Уміння формувати свої взаємини з однолітками і дорослими є необхідною умовою самовираження, адаптації у суспільстві. Активною, творчою людиною дитина може бути лише тоді, коли вона безболісно бере на себе нові соціальні ролі, запропоновані їй життям.

Всередині листопада в Карітасі Броди пройшов «Тиждень толерантності».

Метою такого заходу було, ? кажуть організатори, ? формування ціннісного ставлення до себе у дітей соціально-незахищених категорій. У місцевому Карітасі впродовж багатьох років працюють із дітьми трудових мігрантів, також іншими потребуючими людьми.

Вікова категорія підопічних дітей цієї організацій в межах 6-16 років. Для них проводиться різноманітна психолого-педагогічна та соціальна робота ? тренінги, бесіди, індивідуальна робота, також екскурсії, декоративно-прикладні заняття, виставки тощо. Влітку діти відпочивають в таборах.

«Ціллю нашого заходу було навчити дітей і підлітків терпимості, поважати свою гідність та гідність оточуючих. Під час Тижня толерантності ми проводили тренінгові заняття із використанням експрес-діагностики з залученням учасників у інтерактивні та змістовні вправи, ігри.

Ми дискутували також із дітьми про поняття добра і зла та їхнім значенням у житті людини, також про толерантність і повагу до оточуючих людей. Спільно дійшли до того, що важливо як мати високий рівень поваги до будь-якої людини, що поряд з нами, так і вміти розрізняти і оцінювати різноманітні вчинки», ? каже співорганізатор заходу в Карітасі Броди Оксана Лотоцька.

Під час проведення Тижня толерантності у місцевому Карітасі пройшов конкурс малюнків, плакатів і колажів на тему «Толерантність врятує світ», так само ? конкурс літературних творів на тему «Ми різні? Ну що ж! Але ти мене зрозумієш!».

Розповідає психолог Галина Труфанова: «Наш центр активно відвідують двоє рідних сестричок ? 12-річні близнючки Мар’яна та Діана, і ще 11-річна Аліна. Вони підлягають під декілька соціально-незахищених категорій водночас: це діти трудових мігрантів, вони з багатодітної і неповної сім’ї. Після від’їзду мами за кордон у дітей виникли труднощі у спілкуванні ? невміння налагоджувати стосунки з однолітками, песимізм, апатія, тривога.

А після систематичного відвідування осередку Карітасу та проведення розвивальної роботи, яка спрямована на розвиток комунікативних здібностей, корегування негативного ставлення до життєвої ситуації, у підлітків значно поліпшився психологічний стан, дівчатка почали налагоджуватися стосунки з зі своїми однолітками, рідними і вчителями. Віднедавна ми отримуємо лише впевнені позитивні відгуки від їх вчителів і рідних, чому, звісно, дуже радіємо!».

Працівники Карітасу в Бродах кажуть, що гаслом їх соціально роботи і, зокрема, Тижня толерантності були слова колишнього генерального секретаря ООН Кофі Аннана, що нагороджений Нобелівською премією миру (2001), Премією Улофа Пальме (2006) та Орденом князя Ярослава Мудрого I ст. (2002) за визначний особистий внесок у розвиток співробітництва між Україною і країнами міжнародної співдружності, вагому роль у підтриманні миру і безпеки у світі. Він стверджував: «Толерантність ? це мистецтво жити з іншими людьми та з іншими ідеями».

Categories: Новини

Залишити відповідь