Image

На Волині Карітас провів конференцію по роботі з дітьми трудових мігрантів

0 Comments

23.11.12, Волинь
Нещодавно у м. Нововолинську відбулася конференція «Особливості в роботі з дітьми трудових мігрантів», організатором якої виступив Карітас Волинь. Вже понад 2 роки ця організація реалізовує проект «Соціальна та психологічна підтримка трудових мігрантів» Карітасу України. Допомога надається майже сотні дітей.

Участь в роботі конференції взяли понад 25 осіб ? психологи, соціальні педагоги, методисти навчальних закладів і дошкільних установ міста. Програма заходу складалась з двох частин. Перша частина конференції містила інформаційний блок, а саме, доповіді місцевого координатора проекту Карітасу Вікторії Скриннікової на тему «Проблема соціального сирітства в Україні», соціального працівника Тетяни Галицької «Вплив структурної деформації сім’ї на формування соціальної компетентності дитини» і психолога Наталії Гавронської «Соціально-психологічна реінтеграція дітей шляхом організації комплексу заходів».

Друга частина заходу складалася з самопрезентації учасників, групових вправ на вироблення безоцінкового ставлення до людей та попередження емоційного вигорання.

Розпочала конференцію головний спеціаліст Управління освіти м. Нововолинська Зоя Куцик. Вона наголосила, що сьогодні в Україні назріла потреба привернути увагу суспільства, школи, громадських організацій до роботи з дітьми трудових мігрантів.

Як правило, діти, батьки яких виїжджають за кордон, залишаються під опікою родичів, або одного з батьків, найчастіше це мама – у 44% випадків, тато ? 26%, бабусі ? 35 %, а також під наглядом сестер або братів, дідусів, тіток, сусідів, знайомих. За даними дослідження Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда-Україна» 60% наших співвітчизників наслідком трудової міграції називають розпад сім’ї.

Після того, як один із батьків мігрує, перед дитиною постає проблема емоційного дефіциту. Діти мігрантів мають дефіцит батьківської любові, відчувають себе непотрібними, поганими, бо їх покинули. З іншого боку, ці діти мають почуття великої відповідальності і провини за те, що батьки важко працюють задля їх добробуту. Як наслідок, у дитини є повний комплекс різних внутрішніх конфліктів, до яких входить почуття образи на батьків та власної меншовартості. У таких дітей і підлітків як занижена самооцінка, так і почуття провини від того, що батьки не можуть жити щасливо вдома.

Часто дитина трудових мігрантів змушена виконувати роль дорослого члена сім’ї для інших. У дітей формуються риси самостійності, відповідальності. Але разом з тим розлука з матір’ю та батьком завжди викликає у дітей глибокі психологічні переживання, депресії, психосоматичні розлади. Серед негативних наслідків: зміни в поведінці дитини, агресивна неспокійна поведінка, пропуски занять без поважних причин, зниження успішності в навчанні, вживання алкоголю та наркотиків, тютюнопаління.

Особливо це стосується підлітків, які і без того переживають складний період самовизначення. Часто діти не цінять вартості зароблених батьками грошей. Відчувають свою перевагу над іншими однолітками, чи навіть вчителями, які не мають таких грошей. Крім того, ці діти є надзвичайно вразливими до втягнення у кримінальну діяльність. Саме це є основною причиною необхідності проведення специфічної соціально-педагогічної та психологічної роботи з такими дітьми.

Фахівці соціально-молодіжного центру Карітасу Волинь на конференції поділились досвідом в роботі з дітьми трудових мігрантів, розповіли про особливості індивідуального консультування та групової роботи. Індивідуальна робота має на меті допомогти підліткам у вирішенні внутрішніх та міжособистісних проблем. Групова робота передбачає керівництво дорослого, якого потребують діти, та відчуття останніми незалежності, можливості діяти по-своєму. Цей напрям є найбільш ефективний у роботі, відповідає потребам цього віку, оскільки провідною діяльністю є спілкування, ? вважають працівники місцевого Карітасу.

Методичні поради та рекомендації, які отримали працівники освіти, містили в собі: алгоритм роботи працівників загальноосвітніх навчальних закладів, психологічні рекомендації учням, у яких батьки перебувають за кордоном, рекомендації для батьків, що вирішили поїхати за кордон та інші матеріали виховного характеру.

Всі учасники конференції отримали корисну інформацію про особливості в роботі з дітьми трудових мігрантів та заряд позитивної енергії. Організатори заходу, в свою чергу, отримали подяку та щирі відгуки. Зокрема практичний психолог ЗОШ №4 Медведюк Н.В. відмітила: «Приємно, що є співпраця, що люди відкриті до взаємодії, хочуть долучитись до покращення нашого життя. Дякую, що ви не байдужі і допомагаєте нам не бути байдужими до усіх діток!

Тренінг – гарна, професійна робота, з елементами групової взаємодії. Дякую, було приємно, ефективно, конструктивно. Хотілося б надалі співпрацювати і не зупинятися тільки на семінарах».

Categories: Новини

Залишити відповідь