Високопреосвященний Томас Едвард Галліксон відвідав Карітас Самбірсько-Дрогобицької Єпархії

08.09.12, Львівщина
На початку вересня Карітас Самбірсько-Дрогобицької Єпархії Української Греко-Католицької Церкви відвідав Апостольський Нунцій, Архиєпископ Томас Едвард Ґалліксон (Thomas Edward Gullickson). Цей візит до Карітасу є подією надзвичайної історичної ваги, адже його Високопреосвященство є найвищим дипломатичним представником Святого Престолу, і це його перший візит до Дрогобича. Високоповажний гість прибув до Карітасу у супроводі єпископа Владики Ярослава (Приріза) та ознайомився з діяльністю місцевого фонду.

Після привітань, якими зустрічали Архиєпископа підопічні та волонтери Карітасу, відбулася зустріч Нунція з працівниками і керівництвом фонду. Його преосвященство архиєпископ Томас також переглянув фільм про загальноцерковний реабілітаційний центр для узалежнених осіб “Назарет”.

Наприкінці зустрічі Архиєпископ Томас звернувся до усіх присутніх, відзначивши надзвичайну важливість роботи Карітасу, соціального служіння християн оточуючим людям, що опинились у кризових умовах життя. “Все, що ви робите тут, насправді вражаюче, щире і професійне ? сказав Нунцій. ? Дякую вам за запрошення та теплий прийом.

Тут, у Карітасі, ви працюєте, виконуючи заповідь “усе, що ви зробили одному з Моїх братів найменших, – ви Мені зробили”, тому від себе особисто хочу подякувати кожному з вас, адже ви допомагаєте тим, хто є забутий, відкинутий і розчарований. Ваша праця ? це величезне служіння.

Усі ми знаємо про настанову Господа: «Я голодував, і ви дали мені їсти; мав спрагу, і ви мене напоїли; чужинцем був, і ви мене прийняли; нагий, і ви мене одягли; хворий, і ви навідались до мене; у тюрмі був, і ви прийшли до мене». Таким чином, ми намагаємося бачити Христа в усіх людях, забутих та відкинутих суспільством”.

Довідка
Високопреосвященний Томас Галліксон народився 14 серпня 1950 в місті Су-Фолс, США. У 1976 році прийняв священиче рукоположення. З 1981 року почав готуватись до дипломатичної служби Святого Престолу, навчаючись у Папській церковній академії. Захистив докторську дисертацію з канонічного права.

З 1 травня 1985 року Томас Ґалліксон перебуває на дипломатичній службі. Працював у дипломатичних представництвах Святого Престолу в Руанді, Австрії, Чехословаччині, Єрусалимі та Німеччині.

У 2004 році Папа Римський Іван Павло ІІ призначив священика Томаса Ґалліксона нунцієм у Тринідад і Тобаго, надавши йому сан титулярного архієпископа Бомарцо. 11 листопада 2004 року відбулася його єпископська хіротонія (головним святителем був кардинал Джованні Лайоло). Крім Тринідаду і Тобаго, архієпископ Ґалліксон одночасно був акредитованим нунцієм в інших численних країнах Центральної Америки: Багамські Острови, Домініка, Сент-Кітс і Невіс, Сент-Люсія, Сент-Вінсент і Гренадини, Антигуа і Барбуда, Барбадос, Ямайка, Гренада, Суринам, Гайана, а також апостольським делегатом на Антильських островах (Ангілья, Аруба, Британські Віргінські острови, Кайманові острови, Гваделупа, Мартиніка, Монтсеррат, Нідерландські Антильські острови, острови Теркс і Кайкос, Американські Віргінські острови).

21 травня 2011 року Папа Римський Бенедикт XVI призначив архієпископа Ґалліксона Апостольським Нунцієм в Україні.