В Тернополі Карітас завершив другий соціо-терапевтичний табір для дітей і молоді

10.08.2012, Тернопіль
У Тернопільському Карітасі працівники проекту «Мобільна робота з молоддю в Україні» розпочали чергову серію літніх соціо-терапевтичних таборів. Адже літня пора якнайкраще сприяє організації таборового відпочинку, засвоєння дітьми корисної і важливої інформації, якісному вихованню.

Спершу відвідати соціо-терапевтичний табір мали можливість діти із багатодітних і малозабезпечених родин. Протягом 3-ох днів чудові пагорби біля каньйону Дністра, що у с. Врублівці на Хмельниччині, стали немов другим домом для них. Вже традиційно працівники Карітасу разом з дітьми від початку узгодили правила табору, згодом спільно розклали намети, разом пообідали, розділили чергування в таборі і приступили, власне, до відпочинку.

«Майже одразу створилася невимушена атмосфера між працівниками і підопічними. Всі разом купалися, грали ігри, готували їсти, спілкувалися один з одним. Одним із пунктів нашої програми була бесіда на тему «Сексуальне виховання підлітків».

Більшість із наших підопічних є саме підліткового віку і мають є безліч відповідних питань, а де знайти мудру пораду, не кожен знає. Тому дане навчання було дуже доречним ? підлітки почули багато цікавого, мали змогу отримати відповіді на свої питання. А ще, беручи участь в рольовій грі, вони спробували планувати сімейний бюджет і таким чином побачили, що доросле життя хоч і має безліч переваг, але також вимагає і багато відповідальності», ? розповідає Наталя Коцюба, місцевий координатор по роботі із дітьми і молоддю.

Наступний табір Тернопільського Карітасу був організований для молодих осіб із проекту «Мобільна робота з молоддю в Україні». Оскільки вони є дещо старшими, то і відповідальність на них поклали більшу. Після встановлення правил молоді люди самостійно поділилися на окремі групи, а працівники оголосили завдання, які необхідно буде виконувати (до прикладу, розкласти намети, збирати дрова, куховарити, слідкувати за порядком).

Кожна група мала нагоду самостійно готувати їжу, а працівники Карітасу лише допомагали. Але кажуть організатори, що згодом усі так згуртувалися, що вже не зважали на чергування, а спільно готували сніданки, обіди та вечері.

Соціо-терапевтичні табори для потребуючих дітей та молоді ? це чудова можливість для розвитку самостійності, згуртованості, комунікабельності. Делегуючи відповідальність користувачам проектів допомоги людям, що опинились у кризових умовах життя, ми таким чином даємо їм нагоду відчути власну спроможність подбати про себе.