Image

Карітас організував пікнік для молоді та дітей

0 Comments

21.07.2012, Івано-Франківськ
Днями Карітас в Івано-Франківську організував для молоді з особливими потребами разом і дітей трудових мігрантів, спільно з їх волонтерами, відпочинок на пікніку. Щоби відмежуватися від щоденної одноманітності, надати можливість підопічним забути урбаністичний гамір та з’єднатися з природою, соціальні працівники Карітасу організували для них відпочинок і обід на березі міського озера.

Карітас Івано-Франківськ УГКЦ засновано в далекому 1992 році діяльністю благодійної їдальні та пункту розподілу гуманітарної допомоги. Сьогодні це – велика благодійна організація, що присвячує свою висококваліфіковану роботу і жертвам торгівлі людьми, і людям похилого віку, і паліативним хворим, і молоді з особливими потребами, і дітям і молоді, що опинились у складних життєвих обставинах, і потерпілим при надзвичайних ситуаціях, і дітям трудових мігрантів, і іншим потребуючим категоріям населенням в даному регіоні.

Нагадаємо, що з 2008 року завдяки фінансовій підтримці Карітасу Франції було Карітасом України було розпочато проект «Мережа Центрів соціальної адаптації та відпочинку для людей із особливими потребами». На даний час діє 4 центри соціальної реабілітації та адаптації для людей з вадами розумового розвитку: у Львові, Дрогобичі, Стрию та Івано-Франківську. Кожен Центр щоденно надає соціальні послуги 15-25 неповноправним особам, також їх родинам.

На базі осередків Карітасу молоді люди з особливими потребами у дружній атмосфері мають можливість розвиватися, здобувати нові навички, реалізовувати свої вміння і таланти через виготовлення різноманітних виробів, участь в акціях, ярмарках, фестивалях. Тут вони знаходять друзів, спілкуються, вчаться самостійності і адаптованості до умов суспільного життя. В той же час батьки неповносправних осіб також долучаються до участі у заходах, поїздках і таборах, які проводяться в Центрах, на спільних зустрічах та семінарах – отримують психологічну і моральну підтримку.

«Для молоді з особливими потребами цей пікнік став дуже особливим, оскільки більшість із них не були пасивними учасниками, а, навпаки, кожен мав своє доручення: хтось збирав хмиз, хтось розпалював вогонь, хтось смажив сосиски, інші нарізали овочі та фрукти, роздавали столові прибори тощо. Вони відчули себе дуже необхідними і корисними!», ? розповідає Людмила Максим’юк, координатор роботи із неповносправними в місцевому Карітасі.

Після веселих ігор на свіжому повітрі всі гуртом смакували власноруч приготовані страви і фрукти, мали нагоду чимало поспілкуватись і побавитись в активні ігри.

Осередки для неповносправних осіб Карітасу України – це не лише місце спілкування, навчання, психологічної та моральної підтримки неповносправних та їх родин, але також можливість показати суспільству дар людей з іншими можливостями. Завдяки роботі Центрів змінюється ставлення до людини з особливою потребою, її прийняття в життя громади, розуміння її потреб.

Categories: Новини

Залишити відповідь