Image

На зустріч духовенства Луцького екзархату запросили адміністрацію Карітасу України

0 Comments

08.07.12
Наприкінці червня, в рамках курсів постійної формації, у Луцьку в монастирі оо. Василіян відбулася чергова зустріч духовенства Луцького екзархату Української Греко-Католицької Церкви. Цього разу зустріч відбулася із представниками Карітасу України та Карітасу Волинь і мала на меті розгляд харитативного служіння Церкви, відповідно до стратегії розвитку УГКЦ-2020.

Розпочалася зустріч із Божественної Літургії, котру очолив екзарх Луцький Кир Йосафат (Говера). Цього дня Церква згадує своїх новопроголошених мучеників, котрий беатифікував блаженний Папа Іван-Павло ІІ. У своїй проповіді владика Йосафат наголосив на доброму взірці св. Миколая Чарнецького і тих, що з ним, а також закликав до наслідування їхнього подвижницького життя, котре було сповнене служіння Церкві та народові.

Волинський (Луцький) екзархат було створено рішенням Синоду єпископів Української Греко-Католицької Церкви. 15 січня 2008 року у Ватикані було оголошено про те, що ПапаБенедикт XVI поблагословив рішення Синоду єпископів заснувати новий архиєпископський екзархат у Луцьку та призначити о. Йосафата Олега Говеру, священика Тернопільсько-Зборівської єпархії, першим екзархом, уділяючи йому титулярний престол Цезаріани.

Волинський Архиєпископський Екзархат УГКЦ з осідком в Луцьку знаходиться на північному заході України і охоплює Волинську та Рівненську області. На момент створення на цій території діяло 14 греко-католицьких парафій, в яких працюють 5 єпархіальних священиків та 5 ченців – Отці Василіяни і Редемптористи, та один диякон, яким допомагають також священики із сусідніх єпархій. Василіянські монастирі є в Луцьку та Володимирі-Волинському, Отці Редемптористи мають дім у Ковелі.

В 10:30 розпочалася зустріч духовенства Луцького екзархату, на якій генеральний секретар Карітасу України Анатолій Козак розповів про історію, місію, структуру і актуальні проекти Карітасу. Після розповіді виникла дискусія щодо юридичних , законодавчих і фінансових підстав функціонування благодійних організацій в Україні.

Надія Чорна, менеджер із зовнішніх зв’язків Карітасу України розповіла про взаємодію з іншими організаціями та механізмами інформування про діяльність благодійного фонду, служіння Церкви. Окремим питанням виносилось доручення до участі у всеукраїнській благодійній акції «Різдвяна Свічка».

Другу половину зустрічі о. Володимир Кметь розповів про досягнення обласної організації Карітас-Волинь, що діє 2,5 роки і досягла за цей час чималих успіхів у масштабності і професійності надання соціальних послуг потребуючим українцям.

Анатолій Козак зазначає, що запрошення і участь в зустрічі з духовенством Луцького екзархату є важливими і корисними для тісної співпраці із Церквою задля якнайкращого результату у доброчинній діяльності.

Categories: Новини

Залишити відповідь