Image

Сотні вихованців Івано-Франківських шкіл-інтернатів дізналися, як вберегтися від торгівлі людьми

0 Comments

20.06.12
Низка тренінгів із протидії торгівлі людьми для учнівської молоді – вихованців 6-ти навчальних закладів інтернатного типу ? відбулась в Івано-Франківській області за сприяння Міжнародної організації з міграції (МОМ) силами місцевої організації Карітасу. Протягом квітня-травня учасниками різноманітних превентивних заходів з застосуванням АРТ-технологій стали 188 дівчат та 136 юнаків – це учні 9-10 класів Долинської гімназії-інтернату, Калуського інтернату для глухонімих дітей, ЗОШ-інтернату № 1 м. Івано-Франківськ, Угорницької школи-інтернату, ліцею-інтернату для обдарованих дітей з сільської місцевості, Міжрегіонального центру соціально-психологічної реабілітації дітей в Івано-Франківській області (с. Мединя, Галицького району).

За даними МОМ саме молоді люди найчастіше є уразливими до злочинів торгівлі людьми, як в Україні, так і за її межами. А підлітки-сироти, з багатодітних, малозабезпечених родин та позбавлені батьківського піклування є однією з найвразливіших груп. Основними помічниками, які приходять на допомогу дітям в протидії даному злочину, є соціальні педагоги, шкільні психологи, вихователі, які цілодобово проводять час з ними. Вони перейняли від працівників Карітасу досвід організації проведення превентивних заходів для працівників у сфері протидії торгівлі людьми з використанням сучасних форм соціальної роботи, і відповідно навчають дітей адаптуватися до сучасних реалій українського життя.

«Вихованців шкіл-інтернатів, особливо випускників, життя ставить перед вибором: продовження навчання чи працевлаштування. Кожен з них прагне покращити соціальну-економічну ситуацію, в якій перебуває, зокрема, бажає швидкого і великого заробітку. Через ці причини вони стають уразливими до впливу людей, які можуть брехливими обіцянками втягувати їх до ситуацій, пов’язаних з торгівлею людьми. Наше завдання сьогодні ? попередити молодь про небезпеки та ризики, які можуть їх очікувати», ? каже виконавчий директор Карітасу Івано-Франківськ УГКЦ Наталія Козакевич.

Учасники тренінгів, інформаційних акцій, квестів, брейн-рингів відкрили для себе багато важливої та нової інформації. Деякі з них були переконані в тому, що торгівля людьми – це сексуальна експлуатація і що вони не можуть постраждати від торгівлі людьми. Мовляв, експлуататорів цікавлять тільки молоді дівчата та діти. Тільки 66 респондентів знали, що перевірити легальність фірми, яка пропонує послуги з працевлаштування за кордоном можна у місцевих чи Державному центрах зайнятості, інші ж вважали це можна зробити відділеннях МВС, Інтернеті, через ЗМІчи в турагентстві.

Аналіз первинного опитування учасників превентивних заходів показав, що 267 молодих людей знає, що для поїздки за кордон потрібна віза, але 1/3 опитуваних взагалі не володіє інформацією, де її можна отримати. Тільки 45 опитуваних зазначили, що для отримання візи до посольства необхідно подати закордонний паспорт.

Після превентивних заходів їхня думка змінилася. Всі погодились, що до будь-якої поїздки за кордон треба ретельно та уважно готуватимуться, збиратимуть якомога більше інформації про майбутнє місце працевлаштування, відпочинку чи навчання.

З 2000 по 2011 рік Представництво МОМ в Україні надало допомогу півтисячі неповнолітніх постраждалих від торгівлі людьми. З 2010 року стрімко зросла кількість виявлених постраждалих молодих хлопців. Минулого року таких було 33 особи – в порівнянні з 37 дівчатами.



Проект «Ми маємо право знати більше» здійснюється в рамках Програми протидії торгівлі людьми Представництва МОМ в Україні, за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Categories: Новини

Залишити відповідь