Image

Координаційна рада з питань розвитку громадянського суспільства при Президентові ? перевага чи недолік?

0 Comments

21.05.12
Як вже раніше повідомлялось, в 1-ому кварталі цього року в Україні утворилась і почала свою роботу Координаційна рада з питань розвитку громадянського суспільства, до неї увійшов президент Карітасу України Андрій Васькович.

Координаційна рада з питань розвитку громадянського суспільства є допоміжним органом при Президентові України, створеним для забезпечення діяльності Президента України щодо реалізації державної політики та впровадження системних заходів, спрямованих на формування сприятливого середовища для подальшого становлення в Україні громадянського суспільства, підвищення ролі його інститутів у здійсненні державної політики, а також досягнення європейських стандартів забезпечення та захисту прав і свобод людини і громадянина.

Наразі Координаційна рада, що була створена у січні 2012 року, складається з 50 осіб, які пропорційно представляють різноманітні державні органи та організації громадянського суспільства (представників громадянського суспільства навіть на кілька відсотків більше).

Якщо під час першого засідання ключовим питанням стало затвердження Стратегії державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства та першочергових заходів щодо її реалізації, то вже під час другого зосередилися на формуванні робочих груп, на які й покладатиметься основний тягар практичної реалізації затвердженої стратегії.

Сформовано наступні робочі групи:
– правове забезпечення діяльності інтересів громадянського суспільства;
– державна фінансова підтримки інтересів громадянського суспільства, їх оподаткування та залучення до надання соціальних послуг;
– благодійництво, волонтерство і громадянська освіта;
– місцева демократія та самоорганізація населення;
– інформаційна політика;
– відкритість органів державної влади та залучення громадськості до формування політики;
– дослідження стану громадянського суспільства.

Як розповідають представники Українського Форуму Благодійників, вже зараз ефективність і незаангажованість роботи Координаційної ради можна поставити під сумнів ? друге засідання ради показало, що наразі порядок денний формується виключно виходячи з інтересів державних органів, а не громадськості.

Якщо за п’ять днів до останньої зустрічі на порядку денному стояв розгляд питання про проект Закону “Про благодійність та благодійні організації”, то в день зустрічі виявилося, що це питання з порядку денного знято, а замість нього розглядатиметься реформування місцевого самоврядування в Україні.

Звичайно, ніхто не говорить, що це питання є менш значущим, але чому саме воно і чому майже 50 присутніх осіб мали знайомитися в ході зустрічі із запропонованою концепцією та рекомендаціями Ради Європи щодо цієї концепції, викладених на кількох десятках сторінок — це питання залишається риторичним.

Проте вже на другий день на сайті Адміністрації Президента з’явилася новина “Координаційна рада з питань розвитку громадянського суспільства в цілому схвалила проект Концепції реформування місцевого самоврядування та рекомендувала Міністерству регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ (прим. ? житлово-комунального господаврства) внести його на розгляд Уряду».

«Чи стане Координаційна рада з питань розвитку громадянського суспільства при Президентові України інструментом чергового використання владою громадськості у власних інтересах, чи інструментом, власне, впливу на владу ? вирішувати обраним 50 особам, серед яких більше половини представників організацій громадянського суспільства», ? каже Анна Гулевська-Черниш, керівник Українського Форуму Благодійників.

Categories: Новини

Залишити відповідь