На стажування до однієї із німецьких клінік скерували доктора із Шпиталю ім. Митрополита Шептицького

03.05.12
Завдяки багаторічним контактам між підприємцем з Клягенфурту (Klagenfurt, Німеччина) і Німецькою місією допомоги людям, що живуть із ВІЛСНІД (Deutschen AIDS Hilfe) і Вівантес Августа-Вікторія – Клінік (Vivantes Auguste-Viktoria- Klinikum) у Берліні стало можливе стажування д-ра Каганяк Вікторії зі Львова у професора Лікар (Herrn Prof. Likar) у клініці Клягенфурту.

Доктор Вікторія Каганяк є завідувачем паліативного відділення Шпиталю ім. Митрополита Андрея Шептицького. Відділення паліативного лікування у Шпиталі відкрили у 2003 році. Відкрили для того, щоби пересвідчитися, чи така послуга потрібна нашим громадянам. Спершу було 8ліжок, потім – 11. Нині їх понад 30, хоча тих, хто потребує кваліфікованої допомоги та цілодобової опіки, щонайменше вдвічі більше.

Відділення паліативу надає допомогу невиліковним хворим терапевтичного та неврологічного спрямувань: після інсультів, інфарктів, пацієнтам із недугою Паркінсона, Альцгеймера, розсіяним склерозом тощо.

У паліативне та хоспісне відділення Шпиталю ім. Митрополита Андрея Шептицького потрапляють пацієнти з хворобами в її термінальній стадії, і лікування тут симптоматичне. Воно не веде до одужання, але усуває біль, страждання. Оскільки Шпиталь – недержавна установа, то термін перебування тут хворого необмежений. Людина перебуває стільки, скільки потрібно для усунення симптомів та зменшення болю.

Пацієнтів умовно ділять на дві групи: одні потрапляють сюди з певними проблемами – пролежнями, задишкою, набряками тощо. Їх підліковують (на це йде від трьох тижнів до трьох місяців), і коли їхній стан стабілізується, переводять під домашню опіку.

Друга група пацієнтів відділення – це важкохворі люди, стан яких дедалі погіршується. Такі пацієнти можуть перебувати у відділенні тривалий час, нерідко тут і помирають. Але помирають без болю та страждань, їх підтримують до кінця. Філософія Шпиталю проста – людина повинна гідно з’явитися на світ і з гідністю з нього піти.

Доктор Вікторія Каганяк, що управляє паліативним відділенням і є практикуючим лікарем, під час візиту до Німеччини і стажування в професора Лікар зможе поглибити свої знання та практичні навички у сфері терапії болю, також налагодить тісні контакти для подальшої міжнародної співпраці, ? кажуть у Вівантес Августа-Вікторія – Клінік.