Image

У Івано-Франківському Карітасі кажуть, що школярі майже нічого не знають про торгівлю людьми

0 Comments

29.04.12
Багато людей знають про проблему торгівлі людьми з повідомлень у пресі, соціальної реклами та телебачення. Але мало хто усвідомлює масштаби, а тим більше може припустити, що це станеться саме з ним. Щоб дізнатися, чи багато знає молодь про проблему торгівлі людьми, на початку квітня працівники Івано-Франківського Карітасу провели опитування серед 22-ох учнів 9 – 11 класів, які навчаються в Івано-Франківській обласній загальноосвітній школі-інтернат І – ІІІ ступенів обласної ради та 64 учнів Івано-Франківського ліцею-інтернату для обдарованих дітей із сільської місцевості.

Проаналізувавши анкети старшокласників Угорницького інтернату, які буквально через «5 хвилин» отримають атестат зрілості та стануть самостійними, з’ясувалось, що більшість із них зовсім не поінформовані про небезпеку та ризики торгівлі людьми. Більшість із дітей чули про таку проблему, як торгівля людьми, але вважають її не актуальною. Це ? вважають діти, ? стосується не нашої країни і не нашого часу.

Основними причинами торгівлі людьми учні називали гроші, алкоголь, наркотики, азартні ігри, проституцію, борги, безробіття, примусове заміжжя, і тільки 1 особа називає причиною торгівлі людьми незнання законів. В той же час, 10 дітей взагалі не змогли відповісти на це запитання.

Спеціалісти Представництва Міжнародної Організації Міграції в Україні стверджують, що за 20 років незалежності України понад 110 тис українців постраждали від торгівлі людьми, більшість постраждалих – це жителі Сходу нашої держави. В той же час інші дослідники оприлюднюють дані, що починаючи з 1991 року, до 0,5 млн. українців були продані за кордон. За словами менеджерів проекту Організації з безпеки і співробітництва в Європі щороку жертвами торгівлі в самій країні стають понад 30 тисяч громадян.

Насторожують результати відповідей школярів на запитання «Як людина може потрапити до рук торгівців людьми?». Менша частина учнів називає ситуації, коли шляхом потрапляння до рук торгівців людьми є змушування до проституції, примусової праці, тз «боргова кабала», а 12 осіб взагалі не знаходить відповіді за поставлене питання. 12 із 22 дітей знають, що віза ? це дозвіл на виїзд за кордон, і що її громадянин України може отримати у посольстві чи консульстві іноземної держави на території України; інші вважають що візу можна отримати навіть у відділі МВС.

На запитання «Що має бути вказано в контракті на працевлаштування?» тільки 1 респондент зазначає, що в ньому має бути зазначено місце роботи, ще 2 – відмічають розмір заробітної плати, а 3 ? умови праці; решта дітей не знає, що для роботи за кордоном необхідний трудовий договір чи контракт. 15 респондентів взагалі не уявляють, які документи потрібно подати до посольства для отримання візи для навчання за кордоном: тільки 4 відмічають закордонний паспорт, 3 – атестат. Насторожує та спонукає до дії відповідь 15-ти дітей «не знаю» на запитання «Що треба зробити виїжджаючим за кордон?»; тільки 4 з опитуваних вважає за доцільне залишити адресу перебування за кордоном рідним, а 2 – мати при собі копії документів.

10 квітня Карітас Івано-Франківськ УГКЦ спільно з молодіжним театром «АРТ – АКТ» також провів інформаційну акцію «Скажи стоп торгівцям людьми» в рамках проекту «Ми маємо право знати більше», що розпочав свою роботу за фінансової підтримки Посольства США та Представництва МОМу в Україні.

Інтерактивні вправи, презентації, технології соціального театру, перезнтація кінофільму «Небезпечна гра» ? методики, які використали соціальні працівники Карітасу, щоб у зрозумілій та доступній формі донести учням про небезпеки та ризики торгівлі людьми та допомогти їм самостійно знайти відповіді на запитання «Що робити, щоби не стати жертвою торгівців людьми?».

Розповідає Наталія Козакевич, виконавчий директор місцевого Карітасу: «Особливо повчальними та цікавими були моменти, коли учні безпосередньо ставали учасниками рольових ігор і самостійно вели пошук із ситуації, яка склалась. Соціальний театр ? також дієвий механізм передачі інформації.

Уривок із оповідання «Хатина дядька Тома», інсценізований молодіжним театром «АРТ – АКТ», продемонстрував усім учасникам заходу актуальність проблеми торгівлі людьми. Одночасно ми мали нагоду переконати учнівську молодь, що їхня безпека залежить тільки від них самих!».

Categories: Новини

Залишити відповідь