Image

Інформацію про туберкульоз необхідно знати всім!

0 Comments

12.04.12
Карітас у м. Броди (Львівщина) спільно з Бродівським районним центром соціальних служб для сімї, дітей та молоді провів ряд заходів для поінформованості про туберкульоз. Тема туберкульозу багато обговорювана в пресі та на телебаченні, однак молодь дуже мало знає про цю хворобу, ? констатують місцеві працівники Карітасу і медичних установ. Це стало причиною проведення комплексного семінару по цій темі для дітей-підлітків студії «Сто талантів» проекту «Соціально-психологічна підтримка дітей трудових мігрантів».

24 березня за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я по всьому світу відзначають День боротьби з туберкульозом. Історія цієї пам’ятної дати бере початок з 1993 року, коли рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я туберкульоз був визнаний глобальною надзвичайною ситуацією, а день відкриття німецьким лікарем і бактеріологом Робертом Кохом – Днем збудника туберкульозу (24 березня 1882 року) проголошений Всесвітнім днем боротьби з туберкульозом.

Метою Всесвітнього дня є поінформувати про глобальну епідемію туберкульозу якомога більше людей і дати усім зрозуміти, що чинити опір цій хворобі можливо і потрібно.

Ряд спеціалізованих заходів проходив у місцевому Карітасі з 27 по 30 березня. Їх організували та провели працівники Бродівського Карітасу: керівник проекту Оксана Лотоцька, психолог Галина Труфанова, соціальний працівник Юлія Присяжнюк, а також соціальний працівник з багаторічним стажем Ольга Кирик.

Профілактичні заходи по темі туберкульозу складалися з трьох частин: інформаційної, практичної та творчої. Для того, щоб краще ознайомити підлітків з цією темою, молоді було запропоновано перегляд документального фільму «Мікроскопічний убивця». Діти також переглянули виступ агітбригади під назвою «Що ми знаємо про туберкульоз?».

Увагу школярів було звернено на ознаки, шляхи поширення хвороби, а також на спростування найпоширеніших міфів. У формі цікавої бесіди про туберкульоз спілкувалася з дітьми головний спеціаліст відділу соціальної роботи Бродівського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Кирик Ольга Федорівна. Діти змогли краще закріпити почуту інформацію прочитавши брошури, роздані їм на початку заходу.

Більш цікавою та корисною частиною заходів для дітей стала реалізація знань на практиці. Діти відчули себе експертами з проблематики туберкульозу, розповідаючи перехожим на вулиці про цю хворобу та роздаючи інформаційні буклети. Тема виявилася цікавою для багатьох молодих людей нашого міста.

Заключним етапом у системі заходів став конкурс малюнків на тему «Як виглядає туберкульоз?». Творче завдання на розвиток дитячої уяви та фантазії, зацікавило багатьох підлітків. Діти із задоволенням виконали поставлене завдання. Переможцями конкурсу стали Максимів Орися, учениця 8-го класу школи №3, Надорожняк Софія, учениця 8-го класу Бродівської гімназії ім І. Труша та Янковська Олександра, учениця 6-го класу Бродівської гімназії. Допомагала молоді студентка-практикантка Львівського державного університету внутрішніх справ, факультету психології Лозова Василина. О. Ярослав Царик, директор Карітасу Броди, відзначив переможців цінними подарунками.

Categories: Новини

Залишити відповідь