У Бродах фільм про мудрі настанови і приклад праведного життя показали дітям трудових мігрантів

10.04.12
Наприкінці березня бродівський Карітас організував перегляд художнього фільму «Притчі» на важливу актуальну тематику моральних міркувань та світогляду сучасної молоді. До участі у заході було запрошено всіх охочих дітей студії «Сто талантів», яка діє задля соціально-психологічної підтримки дітей трудових мігрантів. Перед переглядом кінострічки керівник проекту Оксана Лотоцька сказала вступне слово про значення Великого посту в нашому житті, про необхідність самовдосконалення, прощення і покаяння, про роль моральних цінностей в нашому житті. На актуальність тематики і зацікавлення проблематикою фільму вказала полеміка, яка виникла під час перегляду фільму.

В екранізованих притчах – сама суть людських відносин. У них мудрі повчання і приклад праведного життя. У них мудрі наставляння і приклад праведного життя: “Кому чим дорікнеш – у те й сам попадеш”, “Знай про себе – і досить з тебе”, ” Хто чим багатий, тим і ділиться”, “Злом зла не побореш”, “Коли ворог твій голодний, нагодуй його”.

Прості істини – для простого люду. Жанр фільму – лірична комедія. Дія відбувається в наш час. Творці фільму прагнули донести красу чернечого подвигу і в доступній формі розповісти про чудеса віри і молитви. Адже під час посту ми глибше налаштовані на сприйняття духовності та осмислення істинних цінностей.

У жовтні 2010 року студія в ім’я святого Іоанна Воїна завершила роботу над своїм першим художнім фільмом “Притчі”. Картина вийшла на екрани на початку 2011-го і одразу спричинила активну полеміку в Інтернеті й друкованих ЗМІ. Те, на що пішла команда проекту, виявилося досить незвичним для сучасного кінематографу. Художній фільм знімали силами монастиря, – що уже само по собі явище непересічне, а за основу сюжету взяли три притчі.

Фільм припав до вподоби глядачам і несподівано отримав продовження. Режисер та його команда вирішили створити «Притчі – 2». Прем’єрний показ стрічки відбувся цими днями. Першими її глядачами стали гості православної виставки-ярмарку “Різдвяний дар”, яка традиційно проходить у Всеросійському виставковому центрі.

«Великий піст – час роздумів і молитов, час для покаяння, покути, милостині та навернення – каже директор Карітасу Броди о. Ярослав Царик. – В цей особливий час дуже важливо змінити наші думки, переживання та погляди, сповнити їх особливим духовним змістом».

Молодь сприйняла фільм по-різному. Спільними ж для всіх глядачів виявилися відчуття тихої радості і світлого настрою, бажання творити добро.