Image

Уряд України заявляє про готовність сприяння і часткового фінансування громадських організацій, що надають соціальні послуги потребуючим українцям

0 Comments

30.03.12
За результатами недавньої зустрічі Прем’єр-міністра України з громадськими організаціями, які надають соціальні послуги, з метою удосконалення системного та комплексного підходів до формування державної політики у сфері надання соціальних послуг Микола Азаров розпорядився головам обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій у місячний строк:
– вивчити потребу у наданні соціальних послуг на рівні місцевих громад із обов’язковим залученням громадських організацій, місцевих фахівців та користувачів послуг;
– проаналізувати наявність громадських, благодійних та релігійних організацій, що надають соціальні послуги, та їх спроможність забезпечити якісне надання таких послуг;
– розробити плани заходів із розвитку системи надання соціальних послуг, у т. ч. із залученням громадських, благодійних та релігійних організацій, із залученням різних джерел фінансування, зокрема бюджетних коштів;
– надати інформацію про проведення конкурсів на залучення бюджетних коштів для надання соціальних послуг відповідно до постанови Кабінету Міністрів України.

Про результати таких досліджень і узагальнень Прем’єр-міністр України дав розпорядження поінформувати Міністерство соціальної політики і Кабінет Міністрів. Відповідно до цього Микола Азаров матиме спеціальне скликання зі своїм першим заступником Надрагою В. І.

Глава уряду у своєму офіційному листі наголосив про внесення на розгляд проекту акта щодо утворення дорадчого органу при Кабінетові Міністрів України з питань здійснення розвитку системи надання соціальних послуг. «Що особливо важливо для нас, – М. Азаров розпорядився забезпечити включення до складу спеціального дорадчого органу при Кабміні представників відповідних громадських організацій. Так само влада пішла на співпрацю у тому плані, що має бути розроблено відповідні правові акти, зміни до Бюджетного кодексу України в частині здійснення фінансування громадських організацій, що надають соціальні послуги», – каже Анатолій Козак, генеральний секретар Карітасу України.

З метою покращення якості підготовки фахівців, що надають соціальні послуги, Микола Азаров розпорядився Табачникові Д. В. і Надразі В. І. разом з громадськими організаціями, які надають соціальні послуги, проаналізувати відповідні освітньо-професійні програми, у разі необхідності внести до них відповідні зміни, а також опрацювати питання щодо удосконалення підвищення кваліфікації соціальних працівників.

Також у офіційному листі Кабінету Міністрів України сказано, що до 30 травня має бути подана узагальнена інформація про результати проведеної роботи та пропозиції щодо удосконалення системи надання соціальних послуг. Після цього відбудеться чергова зустріч Прем’єр-міністра України з громадськими організаціями, які надають соціальні послуги. Нагадаємо, що 24 лютого мала місце 24 лютого. До співпраці було запрошено керівництво всеукраїнського громадського соціально-політичного об’єднання «Національна Асамблея інвалідів України», міжнародний благодійний фонд «Карітас України», міжнародна благодійна організація «Кожній дитині», благодійна організація «Місто щасливих дітей», всеукраїнська громадська організація «Коаліція захисту прав інвалідів та осіб із інтелектуальною недостатністю», громадська організація «Турбота про літніх людей».

Нині в Україні діють досить багато громадських і благодійних організацій, які допомагають найбільш вразливим категоріям населення (інвалідам, людям похилого віку, дітям-сиротам, неблагополучним сім’ям). Вони тісно й результативно співпрацюють з профільними міністерствами та установами, однак часто на заваді повноцінній роботі цих організацій стають бюрократичні перепони. Тому громадські організації України нині закликають уряд прийняти нормативні акти, які б юридично закріпили всі аспекти їх діяльності. Адже у сфері соціальної допомоги населенню громадські і благодійні організації не конкуренти державі, а партнери.

На зазначеній зустрічі йшлося також і про фінансові аспекти роботи організацій «третього сектору» в Україні. Представники громадськості підкреслили, що було б доцільно впровадити систему тендерів на надання соціальних послуг недержавними організаціями. Зі свого боку прем’єр-міністр України запевнив, що принципи такого співробітництва і його фінансування будуть вироблені.

Переглянути відео із зустрічі Прем’єр-міністра з громадськими організаціями 24 лютого Ви можете тут.

Categories: Новини

Залишити відповідь