Мешканці та гості Хмельницького мають змогу дізнатись, чим є щастя для соціально незахищених дітей

23.03.12
20 березня у Хмельницькому було презентовано всеукраїнський проект серії фотовиставок про малозабезпечених дітей, тисячами яких понад 10 років опікуються організації міжнародного благодійного фонду Карітас України у різних регіонах нашої країни.

Метою проекту «Щастя – це .?!» є актуалізація проблематики дітей у складних життєвих обставинах, привернення уваги громадськості, медіа, влади. Автором фотознимок є Олег Григорєв із м. Мукачево.

На відкриття фотопроекту завітало чимало поважних персон, – чиновників, партнерів фонду, колег, представників ЗМІ і просто зацікавлених хмельничан. Прозвучало багато подячних слів, розповідей про багаторічну діяльність фонду, величезний масштаб роботи і не менший ентузіазм на майбутнє. А діти і молодь – які і було центром самої події – щиро розповідали про свою дружбу із Карітасом, переживання, надану матеріальну допомогу і психологічну підтримку, мрії на майбутнє та бачення щастя.

Також діти, якими опікується Хмельницький Карітас, спрезентували власну міні-фотовиставку, продемонструвавши свої вміння у фотомистецтві.

Фотовиставка експонується в приміщенні Хмельницької міської ради (вул. Гагаріна, 3, м. Хмельницький), а відтак вигідно розташована для ознайомлення і перегляду до 5 квітня.

Напрямок роботи соціального супроводу кризових дітей та молоді і їхніх сімей системно і цілеспрямовано функціонує більше 10 років, і є ключовим у роботі Карітасу України. В роботі, окрім забезпечення базових потреб кризових дітей (одяг, взуття, теплі обіди, можливість скористатись пральнею та душовою, медичний огляд), на передньому плані стоїть створення умов для духовного, креативного та психосоціального розвитку.

Діти та молодь отримують інформаційну допомогу, психологічну і юридичну консультацію. Працівники Карітасу України організовують позашкільну роботу в гуртках, терапію мистецтвом, ігрову терапію, спеціальні тематичні тренінги, дискусії, також спортивні змагання, екскурсії, походи, відпочинкові і освітні табори, де діти і молодь здобувають нові соціальні навики, згуртовуються.

Мета даного напрямку соціальної діяльності – сприяти реінтеграції та соціальній адаптації дітей та молоді, які опинились у складних життєвих обставинах, підтримати сім’ї з дітьми, що перебувають в кризі. Завдання щоденної праці із потребуючими дітьми – запропонувати альтернативу, допомогти самостійно покращити своє життя, адаптувати світогляд, соціалізуватись і самореалізуватись.

Дмитро Лисий, місцевий координатор роботи із кризовими дітьми та молоддю, каже: «Попри те, що в нас колосальний об’єм роботи щодня і ще більші плани на майбутнє, – підготовка і презентація проекту «Щастя – це ..?!» стали дечим особливим для нас. Ми заново відкрили у собі дітей, якими опікуємось, доторкнулися до їх світу. Незайманого і разом з тим такого досвідченого, який вже зіткнувся із безліччю проблем, тривоги, важливих рішень і розчарувань.

Скажу єдине, що усвідомив за багато років соціальної роботи в Карітасі: щастя – це наше ставлення до світу і життя. Ми визначаємо і формуємо його, а не навпаки».