Image

Діти із Карітасу Волинь досліджують історію свого краю

0 Comments

13.03.12
Нещодавно учасники проекту «Соціальна та психологічна підтримка дітей трудових мігрантів», який реалізовує Карітас Волинь, відвідали місцевий історичний музей. Близько 20 дітей познайомилися з експонатами етнічної і історичної композицій. Директор музею Надія Войтюк провела цікаву та змістовну екскурсію по експозиціях музею, які розміщені в 6 залах.

Розповідь розпочалася про археологічні дані культури Прибузького краю. Діти мали можливість побачити знахідки давнини, почули розповідь про культуру, життя та побут своїх предків-надбужан, побачили старовинні знаряддя праці. Особливий інтерес у дітей викликала колекція етнографічних матеріалів. Деякі експонати викликали багато запитань, адже діти вперше зустрілись з такими старовинними предметами домашнього вжитку.

Велике враження юні відвідувачі отримали також перед стендом «Обереги в неволі» з розділу експозиції ОУН-УПА, де розміщені одяг і речі побуту, виготовлені в сталінських таборах.

«Діти і підлітки, якими опікується місцева організація Карітасу, побачили окремі датовані вишивки-мініатюри глибокого змісту, у кожній – доля окремої людини. Продовжуючи екскурсію, ознайомилися з історією становлення і розбудови свого міста. Побачили фотоматеріали геологів, які займалися пошуками вугілля, місця перших свердловин, де згодом виросли потужні вугледобувні підприємства.

Вразила дітей і унікальна колекція церковних старожитностей, і виставка старовинних релігійних книг», ? розповідає опісля відвідин музею координатор проекту Вікторія Скриннікова.

Завдяки проекту Карітасу України «Соціальна та психологічна підтримка дітей трудових мігрантів» у різних регіонах України діють денні соціальні центри для дітей, де кваліфіковані соціальні працівники і педагоги пропонують дітям різнопланові заходи та діяльності задля подолання психологічних труднощів і сприяння усесторонньому розвитку дітей. Особливістю роботи осередків Карітасу є чуйне індивідуальне ставлення до кожного із дітей, християнська турбота і любов.

Тривала розлука з батьками впливає на виховання, психологічний стан і розвиток дітей, формування світогляду, життєвих цінностей, розуміння соціальних ролей у сім’ї, мотиваційну сферу, успішність у навчанні та розвиток індивідуальних творчих якостей. Часто депресії, тривога, самотність, відчуття провини, або ж навпаки ? агресія та злість на батьків, ? є насущими життєвими проблемами дітей трудових мігрантів.

Також додаються такі ж труднощі, як і у їхніх однолітків: труднощі у процесі особистої соціалізації, труднощі у школі, встановлення відносин із протилежною статтю та інше. І через відсутність батьків, які могли б допомогти у подоланні цих труднощів, дітям трудових мігрантів значно складніше впоратись із проблемами дитячо-підліткового віку самотужки.

Наприкінці цікавої екскурсії в історичний музей діти із Карітасу Волинь познайомилися з виставкою вишитих картин кращих умільців свого міста та краю. Яскраві квіти, що переважали на картинах, викликали захоплення та радість у дитячих душах. Діти по черзі вигукували назви квітів, а директор музею розповідала легенди про відомі рослини.

Юним і допитливим відвідувачам надзвичайно сподобалася екскурсія ? ніхто не залишився байдужим, всім цікаво було пізнати історію свого міста, краю, торкнутися до святинь минулого та довідатися про сьогодення.

Categories: Новини

Залишити відповідь