Image

Проблем у побуті і захисті прав літніх людей в Україні більше, ніж шляхів їх вирішення

0 Comments

02.03.12
Нещодавно у Києві відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Літні люди в Україні: свої або чужі?», організована Німецьким федеральним фондом «Пам’ять, відповідальність та майбутнє» (EVZ) та Всеукраїнською благодійною організацією «Турбота про літніх в Україні». Дзвенислава Чайківська та Ростислав Дзундза – представники Карітасу України ? також долучились до проведення заходу.

На конференції було представлено результати дослідження, здійсненого групою вчених Інституту геронтології Гайдельберзького університету у партнерстві зі східноєвропейськими вченими. Дослідження проводилось у Білорусі, Росії та Україні впродовж трьох років у рамках програми «Місце зустрічі: діалог» за підтримки Фонду «Пам’ять, відповідальність та майбутнє». Воно показало, що проекти за участі представників різних поколінь позитивно впливають на самооцінку та самопочуття літніх людей та сприяють активізації їхнього суспільного життя.

«Програма «Місце зустрічі: діалог» дає можливість літнім людям усвідомити, що в процесі діалогу з представниками молодого покоління спогади про перенесені під час війни страждання можуть стати цінним досвідом для наступних поколінь», ? вважає Голова правління Фонду «Пам’ять, відповідальність та майбутнє» д-р. М. Зальм.

Конференція мала на меті розглянути та проаналізувати державну соціальну політику в Україні щодо людей літнього віку, а також коло проблем, з якими стикається старше покоління, обговорити способи їх розв’язання.

У роботі конференції взяли участь представники Верховної ради України та Міністерства соціальної політики України: Валерій Сушкевич, голова Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, Ольга Крентовська, директор Департаменту стратегічного планування Міністерства соціальної політики України.

Керівники проектів програми «Місце зустрічі: діалог» в Україні представили теоретичні та практичні моделі ресоціалізації літніх людей, що постраждали від нацизму, підвищення їхнього соціального статусу та іміджу старшої людини як такої, розвитку діалогу між молоддю та літніми людьми

«Захід був дуже цікавим. Звіт про виконання проекту Німецького фонду «Пам’ять, відповідальність та майбутнє», представлення наукових досліджень презентували реальне становище життя і побуту людей похилого віку в Україні. На жаль, досі проблем є більше, ніж шляхів їх вирішення.

Практичним результатом конференції «Літні люди в Україні: свої або чужі?» був круглий стіл, де була сформована робоча група по лобіювання інтересів людей похилого віку в Україні, адвокатуванню їх потреб», ? каже п. Дзвенислава Чайківська.

Відеорепортаж із події.

Categories: Новини

Залишити відповідь