Image

В Карітасі щодня Свято доброти

0 Comments

29.02.12
17 лютого світ відзначає Міжнародний день спонтанного прояву доброти. В Україні це свято поки що не надто відоме. Вчені називають цей день ще й лікувальним. Адже той, хто робить щось хороше, живе на 9 років довше. Але зовсім не це твердження мотивує працівників Карітасу Коломийсько-Чернівецької єпархії допомагати людям. Творити добро для них – це стиль життя. Більше про їхні добрі і щоденні акції читайте далі.

Карітас кожного дня відвідує щонайменше півсотні людей. Хтось приходить сюди пообідати, інші – повчитись чи погратись, прийняти душ та попрати свої речі. Жодної копійки за ці послуги фонд не бере. Навіть навпаки: потребуючим допомагають одягом, ліками та харчами. І свято доброти тут не тільки раз на рік, а щодня.

«Знаки доброти треба виявляти щодня, – переконаний о. диякон Сергій Триф’як, директор Карітас Коломийсько-Чернівецької єпархії. – Якщо ми цим принципом не будемо керуватися, то чого тоді буде вартувати наша праця тут?!».

У благодійному фонді на постійній основі діє 10 соціальних проектів. Майже стільки ж щороку організовують і благодійних акцій. Допомагають дітям-сиротам, тим, хто потрапив у складну життєву ситуацію, людям похилого віку. Одним словом, об’єднують найрізноманітніші верстви населення. Тому доброта якнайкраще підкреслює діяльність фонду. Тим паче, Карітас перекладається як «милосердя».

Пані Катерина до Карітасу приходить шостий рік. Свого часу жінка займала досить солідну посаду в Коломиї – 50 років була адвокатом. Сьогодні вона самотня і пенсії у розмірі 800 гривень вистачає тільки на ліки та комунальні послуги. На хліб складає останні копійки. Тому місцевій організації Карітасу, який щодня годує пані Катерину, завдячує життям:

«Я одинока людина і те, що я можу прийти в Карітас, щоб пообідати, для мене багато значить, – зі слізьми говорить жінка. – Я безмежно вдячна людям, які створили Карітас та працюють тут, щоб допомогти людям похилого віку. Вони завжди вислухають, порадять, зарадять самотності. Тут себе почуваю, наче в рідній домівці».

День доброти Карітас відзначає щодня своїми проектами та акціями. Аби в чергове нагадати, що кожна людина важлива для них, працівники фонду у свято доброти всім, хто приходив, символічно дарували солодощі.

Не забувайте і Ви творити добро! Адже, як говорять медики, тоді проживете довше та веселіше. За словами вчених, іншим «побічним ефектом» доброти є вироблення «гормонів задоволення». Коли людина допомагає іншим, її мозок виробляє велику кількість ендорфінів, відомих як прекрасне природне знеболююче.

Крім того, ендорфіни мають заспокійливий ефект, нейтралізують дію стресу, полегшують депресію. Чуйність супроводжується душевним підйомом, що пояснюється виробленням гормону серотоніну, який регулює настрій. У ряді країн у цей день прийнято дарувати знайомим і незнайомим людям квіти.

Categories: Новини

Залишити відповідь