Image

Благодійники із Німеччини та Австрії передали кошти на допомогу понад тисячі потребуючих, хто потерпає від аномальних холодів в Україні

0 Comments

21.02.12
У відповідь на запит Карітасу України в сприянні облаштуванню мережі пунктів обігріву для безпритульних та інших соціально незахищених людей на базі існуючих благодійних їдалень при регіональних організаціях Карітасу відгукнулись благодійники із Карітасу в Німеччині та Відні. Вони перерахували близько 50, 000 євро на створення і функціонування 12 пунктів обігріву і харчування для більш, як 1100 потребуючих осіб.

В даний час Україна страждає від дуже холодної зими, якої не було вже останні 6 років – температура ночами становить менше 30C. Холодна погода, яка в основному характерна для Східної України, в даний час є і в Західній Україні, і на півдні – в Одеській області та Криму. Хоча проблема визнана українською владою і взята під контроль відповідними службами, як і раніше важко сказати, що ситуація покращилась і українці перебувають під захистом та відповідною опікою.

За даними українського Міністерства надзвичайних справ станом на 7.02.2012 близько 4, 000 опалювальних наметів були створені по всій країні, щоб забезпечити необхідне житло для безпритульних людей та інших нужденних.

Там вони можуть провести відігрітись і отримати мінімальний набір їжі – гарячий чай, печиво, в деяких випадках бутерброди. За даними того ж міністерства, служби соціального патрулювання за час аномальних морозів провели понад 4 тис. патрульних рейдів, під час яких було виявлено майже 5 тис. осіб, які потребували сторонньої допомоги.

Але ситуація досі залишається критичною – за даними українського Міністерства охорони здоров’я за цей період понад 150 осіб померли від переохолодження. Очевидно, що ця цифра є заниженою, оскільки вона не включає тих, хто помер через ненадання медичної допомоги та загострення хронічних захворювань. Журналісти зазначають, що багато з державних пунктів обігріву і харчування потребуючих людей в Україні існують лише на папері. Наприклад, у Львові журналісти виявили, що з 117-ти заявлених центрів на регулярній основі працюють лише 9.

«Відтепер завдяки підтримці іноземних благодійників Карітас України має змогу збільшити власну спроможність допомагати людям, що потерпають від аномальних холодів.

Всі регіональні організації Карітасу України мають досвід функціонування благодійних їдалень, пунктів видачі гуманітарної допомоги, також періодично отримують благодійні пожертви ліками, які передають потребуючим малозабезпеченим людям.

І зараз, коли Україну охопили люті морози і велика кількість людей потерпає, осередки Карітасу надають гаряче харчування і напої, при потребі – одяг та взуття, надання основної медичної допомоги (дезінфекції та лікування ран, перев’язки, вимірювання артеріального тиску і температури), медикаментів», – зазначає Анатолій Козак, генеральний секретар Карітасу України.

Мережа карітасівських пунктів обігріву і харчування має ряд переваг:
– їдальні знаходяться в стаціонарних будівлях із опаленням;
– клієнти пунктів можуть мати не лише сухий пайок, а й гарячу свіжо приготовану їжу;
– для бездомних людей адреси осередків Карітасу добре відомі, (в той час як інформація про місця намети МНС опублікована в Інтернеті, яким не користуються потенційні клієнти таких пунктів обігріву);
– потребуючі можуть отримати також гуманітарну допомогу;
– працівники Карітасу мають багаторічний досвід надання медичної та соціальної допомоги, і тому їх опіка при потребі носить не короткотривалий чи разовий характер, а комплексно сприяє покращенню умов життя потребуючих людей.

Categories: Новини

Залишити відповідь