Коли не можемо додати днів до життя, додаймо життя до днів

19.02.12
З січня 2012 року в Івано-Франківському Карітасі розпочато роботу з надання медико- соціальних послуг для невиліковно хворих людей. В Карітасі на базі медико-соціального центру «Домашня опіка» створено мобільну мультидисциплінарну паліативну команду, до складу якої увійшли 2 медсестри, 1 соціальний працівник та духівник. Надання допомоги відбувається в рамках реалізації проекту «Паліативна допомога в Івано-Франківську» завдяки фінансуванню Карітасу Відня (Австрія).

Протягом січня команда нового проекту відвідувала підопічних, які перебувають під опікою медико-соціального підрозділу «Домашня опіка». Таким чином, працівники нового підрозділу ознайомились з філософією надання медичної та соціальної допомога для одиноких та важко хворих людей похилого віку.

Передумовою впровадження нового напряму роботи є те, що останнім часом прогресуюче старіння населення України і зміна структури захворювань в бік невиліковних хворіб призводить до збільшення кількості пацієнтів, які в міру прогресування хвороби поступово втрачають можливість самообслуговування та потребують активної допомоги у зменшенні симптомів і больового синдрому.

Саме такі хворі потребують паліативної допомоги і лікувальних заходів, спрямованих на симптоматичне лікування та тимчасове полегшення страждання. «Карітас має на меті запропонувати пацієнтам комплекс заходів та послуг паліативної допомоги, які спрямовані на покращення якості життя невиліковно хворої людини на останніх етапах її життя. Це означає зменшення страждань, підтримка максимально можливої активності та участі у суспільному та родинному житті», – каже Оля Соляник, координатор проекту в Івано-Франківську.

Зважаючи на досвід роботи інших громадських організацій, Карітасу та медичних установ в галузі надання паліативної допомоги, робота мультдисциплінарної команди буде направлена на:
• опіку і догляд за хворими вдома;
• надання допомоги у веденні домашнього (хатнього) господарства;
• навчання по догляду за хворими для членів сім’ї, самих хворих і інших осіб, що опікуються хворими;
• надання в тимчасове користування обладнання для догляду;
• надання духовної, психологічної допомоги та підтримки для набувачів проекту і їх сімей.

Також наприкінці січня національний координатор програм по охороні здоровя Карітасу України Дзвенислава Чайківська провела в Івано-Франківську семінар на тему: «Основи паліативної допомоги» для медичних та соціальних працівників Івано-Франківського Карітасу. Програма семінару передбачала демонстрацію знань та навиків у догляді за підопічними з паліативної групи.

Особливий наголос покладений на тому, що паліативна допомога – це комплексний підхід, метою якого є забезпечити максимальну якість життя пацієнта з невиліковним захворюванням, а також надати психологічну підтримку родичам, адже для рідних і близьких є великим випробуванням бути разом з дорогою людиною в останні дні її життя.

Рідні бажають віддалити момент втрати, зробити щось добре для людини, яка вмирає. Саме тут на допомогу їм приходитиме паліативна група Карітасу, яка завдяки поєднанню медичних, соціальних, психологічних та духовних аспектів забезпечить комфортне піклування про пацієнта. Бо як сказала основоположниця хоспісного руху Сіслей Сандерс:

«Ти є важливим, бо Ти є. Ти до останньої миті свого життя є важливим для нас і ми будемо робити все, щоб Ти не лише помер у мирі, але й жив до останнього подиху».