Image

Секрети родинного спілкування без конфліктів знають у Карітасі Івано-Франківськ УГКЦ

0 Comments

17.02.12
Кожен з батьків мріє про щастя для своїх дітей. Але для того, щоби перетворити мрії в реальність, необхідно докласти чимало зусиль. Виховання дітей є найважливішою справою в першу чергу в житті батьків. Саме на цьому наголошував відомий український педагог В.О. Сухомлинський, звертаючись до батьків з такими словами: «Творення людини – найвище напруження ваших сил. Це і життєва мудрість, і майстерність, і мистецтво. Діти – це щастя, створене вашою працею».

Звичайно, кожна сім’я має свій досвід батьківства, в якому є як педагогічні здобутки батьків, так і прорахунки у виховних впливах на дитину. Можна назвати різні причини цих помилок, але, напевно, однією з найбільш поширених є слабка поінформованість батьків чи опікунів про сучасні підходи до виховання дитини в сім’ї, засади усвідомленого батьківства. Досить часто батькам складно визнати помилковість своїх думок, почуттів, дій, усередині родини між батьком і матір’ю нерівномірно розподіляється виховна активність. У більшості випадків вихованням, емоційним спілкуванням з дітьми займається мати, батько ж робить це «за настроєм». Батьки для дитини дуже рідко виступають єдиним цілим.

Важливо сформувати педагогічну культуру батьків, навички вибору ефективних стратегій розв’язання сімейних суперечок, поглибити знання батьків про основні причини виникнення конфліктних ситуацій у родинах та секрети родинного спілкування без конфліктів.

Саме тому в січні 2012 року Карітас Івано-Франківськ УГКЦ в рамках проекту «Мережа дитячих соціальних центрів для дітей трудових мігрантів» на базі відділу освіти Богородчанської районної держадміністрації було проведено тренінгове заняття «Конфлікти у системі – «батьки – діти» для 18 батьків та опікунів дітей.

Протягом просвітницького заходу були створені умови для усвідомлення учасниками своєї батьківської ролі як основних вихователів здорової особистості дитини. Батьки ознайомились із основними стратегіями розв’язання конфліктів в родині, навчились на практиці застосовувати техніки (методи) налагодження стосунків із рідними та близькими людьми, зокрема своїми дітьми.

Леся Дорош, місцевий координатор проекту Карітасу України, розповідає: «Дуже часто в життєвих та родинних стосунках ми не помічаємо тих «ключиків», які можуть допомогти вирішити конфліктну чи неприємну ситуацію, але він поруч. Цей «ключик» веде до серця – почуттів та емоцій кожного з нас. Необхідно лише прислухатись до себе, висловити свої внутрішні переживання та емоції тому, з ким ти не можеш знайти порозуміння, як спілкування з близькими людьми стане сприйматись позитивно («Я-висловлювання»).

Другим важливим способом на шляху до взаємного, рівноправного спілкування, для розуміння є необхідність дізнатись про його думки, почуття і відреагувати, демонструючи, що ти його слухаєш, чуєш і розумієш. Саме цьому в ході тренінгу навчились батьки».

Як результат, учасники зустрічі зрозуміли, що для ефективного розв’язання конфліктних ситуацій якомога частіше необхідно створювати з дітьми такі ситуації, в яких виграють обидві конфліктуючи сторони, йти на зустріч один одному, прислухатись до почуттів та емоцій кожного з них – своїх і дитячих. Всі прийшли до висновку, що кращим з методів отримання позитивного результату для обох учасників конфлікту є процес мислення, заснований на спільних ідеях і співпраці «батьки-діти». Спочатку цей процес здається працемістким та обтяжливим, але батьки переконалися, що вже після декількох застосувань він стане для них вельми продуктивним та раціональним.

В кінці заходу учасники отримали інформаційні листівки з психологічними порадами стосовно того, як вміло без конфліктів будувати своє спілкування з дітьми.

Родина є основним природним середовищем для фізичного, духовного, інтелектуального та соціального розвитку дитини, ? кажуть у Карітасі. І найважливішими особливостями життєдіяльності родини є стійкі стосунки, гарно налагоджений побут, позитивна морально-психологічна атмосфера – основний підсумок роботи тренінгу, з яким погодились всі присутні.

Categories: Новини

Залишити відповідь