Image

Різдвяна казка для дітей трудових мігрантів

0 Comments


12.01.12
5 січня для дітей трудових мігрантів, що є учасниками творчої студії „Сто талантів” Карітасу в м. Броди (Львівська область) було організовано справжнє Різдвяне свято. Організували захід „Різдвяна казка” працівники проекту „Соціально-психологічна підтримка дітей трудових мігрантів ” спільно з директором місцевої організації Карітасу о. Ярославом Цариком.

Проблематика дітей трудових мігрантів є надзвичайно актуальна для нинішньої України. За даними експертів Світового Банку Україна належить до п’ятірки країн, що є сьогодні основними донорами мігрантів у світі. Офіційні статистичні показники коливаються від 2 до 5 млн. українських трудових мігрантів, неофіційні вказують на кількість 7-8 млн. українських трудових мігрантів. Міграція українців стала загальноприйнятою реальністю, про яку усі знають і широко обговорюють, проте не надають цьому належної уваги. 65-70% мігрантів, особливо на Західній Україні, ? це жінки.



Цей факт ще більше посилює негативні наслідки міграції: послаблюються сімейні зв’язки, погіршується демографічна ситуація, змінюються гендерні ролі у сім’ї та суспільстві. Особливо від міграції батьків страждають діти, які важко переживають вимушену розлуку, позбуваються повноцінного виховання і турботи.

Проблема так званих «дистантних» сімей і дітей, що виростають без батьків, можливо, і не має прямого впливу на ситуацію в Україні сьогодні, проте буде мати серйозні наслідки вже через декілька років, – коли більшість дітей трудових мігрантів виростуть та будуть шукати свого шляху у житті, будуватимуть власні сім’ї.

Першою частиною дійства „Різдвяна казка” у Карітасі в м. Броди була передача Вифлеємського вогню, який пластуни привезли зі Собору св. Юра у Львові, маленьким бродівчанам різних парафій Української Греко-Католицької Церкви. Після того, як діти прийняли Вифлеємський вогонь, у місцевому кафе «Шалена шкварка» на них чекала приємна несподіванка.

Друга частина свята розпочалася спільною молитвою під проводом о. Ярослава. Священик розпитав дітей все, що вони знають про Святвечір та Різдво Христове, доповнив їх знання прекрасною оповіддю про народження Сина Божого і його значення в нашому житті.
Після невеликого частування, діти переглянули повчальні мультфільми «Різдвяна зірка» та „Різдвяна казка”.

А потім, щоб трохи активізувати дітей, координатори роботи із дітьми трудових мігрантів запропонували провести кілька рухливих ігор та розвиваючих конкурсів на різдвяну тематику. Поділившись на дві команди „Вифлеємська зірка” та „Різдвяна ялинка”, діти змагалися у знаннях колядок, вінчувань та святкових привітань.

На закінчення свята діти отримали солодкі подарунки, які пожертував для Карітасу благодійний фонд «Фудбенк» (м. Київ). Різдвяна казка, в яку поринули учасники творчої студії «Сто талантів» надовго залишаться в дитячих серцях.

Categories: Новини

Залишити відповідь