Image

Яким є становище і захист прав українських сімей, в яких проживають ВІЛ-позитивні діти?

0 Comments

23.12.11
Нещодавно координатор проекту «Мобільна робота з дітьми і молоддю в Україні» Карітасу Київ була учасником офіційної презентації результатів соціологічного дослідження “Сучасна ситуація у сфері лікування, догляду та підтримки дітей з ВІЛ-інфекцією” для партнерів та представників ЗМІ у приміщенні агенції “Українські новини”.

Дослідження було проведено Українським інститутом соціологічних досліджень імені О. Яременка в рамках програми співпраці між ЮНІСЕФ та урядом України на 2006-2011 р.р., за підтримки ЮНІСЕФ.

Згідно офіційних даних, починаючи з 1987 року, від ВІЛ-позитивних матерів в Україні народилось 30,300 дітей. Станом на 1 липня 2011 року, ВІЛ-позитивний статус було підтверджено у 2,669 дітей, ще 6,402 дітей очікують встановлення їх ВІЛ-статусу.

Потенціал держави у наданні послуг догляду та підтримки уразливим групам дітей та їх родин вимагає розвитку; охоплення сімей цими послугами досі лишається на незадовільному рівні, ? однозначно прозвучало на презентації дослідження у Києві.

Багато сімей з ВІЛ-позитивними дітьми повідомляють про випадки дискримінації їхніх дітей у школах та інших дитячих закладах України, незважаючи на той факт, що національне законодавство гарантує право дитини на освіту та соціальну допомогу, попри їхній ВІЛ-статус.

Проведене дослідження виявило переваги та недоліки сучасної системи догляду та підтримки дітей з ВІЛ-інфекцією, змін, які відбулися від початку епідемії ВІЛ у знаннях, ставленні та навичках батьків/опікунів ВІЛ-позитивних дітей та персоналу, задіяного у наданні послуг з лікування, догляду та навчання.

В рамках дослідження було розроблено систему індикаторів для моніторингу та оціки стану сфери догляду за ВІЛ-позитивними дітьми, а також рекомендації для подальшого покращення процесу повноцінної інтеграції дітей з ВІЛ у суспільство. Висновки та розроблені рекомендації в першу чергу розраховані на тих, хто приймає рішення, надавачів послуг, державні та неурядові організації, а також усім тим, хто працює у сфері захисту дітей.

Більш детальну інформацію українською мовою Ви можете закачати за посиланням http://uisr.org.ua/news/36/37.html.

Categories: Новини

Залишити відповідь