Image

Львівські митці разом з неповноправною молоддю творять автентичне українське Різдво

0 Comments

27.11.11
Впродовж 15 – 17 листопада молодь із карітасівських Центрів для людей з особливими потребами з м. Львів, м. Дрогобич і м. Стрий взяла участь у спеціальних майстер-класах у Львові. Організатором такого заходу виступив Карітас України і Національний музей у Львові, майстер-класи відбулись в рамках проекту «Канікули в НЛМ: нове життя давніх традицій» за підтримки фонду Рената Ахметова «Розвиток України».

15 і 17 листопада в Національному музеї у Львові для неповносправної молоді проводились заняття по виготовленню ікони на склі. Проводив навчання львівський художник і працівник даної установи Остап Лозинський. А 16 листопада відбувся майстер-клас по творенню давньої української ляльки-мотанки, що ініціювала народна майстриня Ольга Ткачук. Молодь з особливими потребами із захопленням виконувала роботи під керівництвом професійних майстрів та знавців своєї справи.

Кожен із особливою уважністю вибирав для себе ікону або ж ляльку-мотанку, дуже по-особливому і надвичай сумлінно ставились до власного вибору і виконання завдань.

Після завершення майстер-класів Остап Лозинський, завідувач сектору експозиційно-виставкової роботи Національного музею, провів екскурсію у відділі стародавньої ікони. Надзвичайно цікаві історії про святих та ознайомлення із історією стародавньої ікони допомогли неповносправним молодим людям краще сприйняти, пережити та відтворити ікону, після чого, власне, вкласти частинку своєї душі у власний витвір.

«Особливу подяку хочемо виразити генеральному директору Львівського національного музею Ігорю Кожану, завідувачу сектору культурно-освітньої роботи Ірині Різун та працівникам музею, які були залучені до організації та проведення майстер-класів і екскурсії – Остапові Лозинському, Ользі Ткачук, Марії Цимбалісті.

Спочатку, коли ми просили ініціювати таку роботу (а ми її бачимо не як одноразовий захід, а такий, що матиме тривале й яскраве продовження), – звісно, що працівники музею мали певний страх, невідомість, як працювати із неповносправною молоддю. Але вже після проведення наших майстер-класів всі вельми стоваришувались, адже саме тут зустріли однодумців і щирих людей», – розповіла після проведених занять Людмила Сухарєва, національний координатор роботи з неповносправними людьми Карітасу України.

Зауважимо, що, окрім майстер-класів у Національному музеї, неповносправна молодь долучилась до ряду інших занять з львівськими митцями у інших галереях і майстернях Львова. Результати такої співпраці львів’яни і гості міста зможуть невдовзі побачити і придбати у галереї «Дзига».

Метою підтриманого Львівською міською радою проекту-марафону, що носить назву «Від Романа до Йордана» є створення особливого гарного настрою автентичного українського Різдва, разом з тим долучаючи до роботи неповносправних осіб і тим самим актуалізуючи проблему їх соціалізації.

Надія Чорна, менеджер зв’язків із громадськістю Карітасу України, каже: «В нашій країні щороку зростає кількість людей з особливими потребами: на сьогоднішній день приблизно 10% від загальної кількості населення України – неповносправні особи, 6% із них – це люди з вадами інтелектуального розвитку. В суспільстві досі наявні залишки радянської ментальності, які характеризуються сприйняттям будь-якого відхилення від норми за аномалію.

Такий стан речей породжує ізольованість від суспільства людей з особливими потребами, стигматизацію, творення надлишкових соціальних поділів. Львів є містом неординарної прогресивності і конструктивності, свідомої ментальності, тому даний мистецький проект стане вагомим кроком до якісної соціалізації поміж неповносправними особами і широкою громадськістю!».

Кожен з митців вкладає у свої роботи власні стиль та манеру, а також настрій різдвяних свят. Остап Лозинський та Уляна Нищук-Борисяк презентують ікону на склі, Оля Кравченко – сучасну ікону на дошці, Ольга Пильник – кераміку, Ярослава Ткачук – текстиль, Євгенія Рябчун – іграшку, Мар’ян Пиріг – цікаві подарунки. До проекту долучились ще багато інших митців, які презентують мистецтво як подарунок, доступний кожному. «У різдвяні пакунки – мистецькі подарунки!» гласить гасло проекту від «Від Романа до Йордана».

Мистецькі подарунки можна буде знайти:
• з 1 грудня по 10 січня у кав’ярні «Світ кави» (м. Львів, пл. Катедральна, 6);
• з 6 грудня по 20 січня у кав’ярні «Старі Мури» (м. Львів, вул. Сербська, 5);
• з 8 грудня – галерея «Світ Арт» (м. Чернівці, вул. Головна, 32)
• з 12 грудня по 10 січня – на різдвяному ярмарку (м. Львів, проспект Свободи);
• з 13 грудня по 24 січня проект «Разом» у співпраці з міжнародним благодійним фондом «Карітас України» (м. Львів, вул. Вірменська, 35, «Квартира 35»);
• з 17 грудня – галерея «Коло Заспи» (Київська область, Конча-Заспа, дамба, 1-й км).

13 грудня в рамках різдвяного проекту «Від Романа до Йордана» відбудеться урочиста презентація виконаних спільно з неповносправною молоддю творів, також фото і відео документація майстер-класів у арт-кав’ярні «Квартира 35» (Львів, вул. Вірменська, 35). Всі твори будуть доступні для придбання до 24 січня 2012, коли відбудеться закриття проекту. Заплановано перегляд світлин з усіх проведених акцій проекту «Від Романа до Йордана» та спільну коляду з найкращими львівськими гуртами.

Categories: Новини

Залишити відповідь