Коломийський Карітас взяв участь у прощі до Зарваниці

16.09.2011
Традиційно щороку наприкінці серпня віруючі Української Греко-Католицької Церкви вирушають пішою ходою до великої святині – м. Зарваниці. Святий день Успіння Пресвятої Богородиці скликав до Марійського духовного центру цього року близько двадцяти тисяч вірних Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ. Серед них були й представники Карітасу Коломийсько-Чернівецької єпархії.
Одинадцятеро дітей віком від 10 до 16 років на чолі з Тарасом Бучовським, заступником директора місцевого Карітасу вирушили віддати пошану святині у Зарваниці. Вони приєдналися до колони «Діти світла». Всі йшли з особливими проханнями, а тому кілометри долалися легко. Всього коломиян пройшли більше ста кілометрів. Дорогою вони співали християнських пісень, молилися і спілкувались. На ночівлі зупинялися в селах, спали в наметах.

Владики Миколай (Сімкайло), єпарх Коломийсько-Чернівецький та Василій (Семенюк), єпарх Тернопільсько-Зборівський вітали паломників в Зарваниці та відправляли святкові богослужби.

Учасники прощі в ніч на 28 серпня брали участь у нічних чуваннях, урочистому поході із свічками, мали можливість приступити до Святої Сповіді. З уваги на велику кількість прочан на свято Успіння Пресвятої Богородиці Божественну Літургію відправляли на площі перед Зарваницьким собором, де прочани масово приступили до Святого Причастя.

У проповіді єпископ Миколай висловив радість з приводу прощі вірних єпархії до Зарваниці. «Сьогодні для нас велику радість дарує Богородиця, яка виявляє материнське піклування над українським народ. Спільною молитвою поручаємо наші благання Пресвятій Діві Марії, яка своїм покірним життям поєднала небо із землею», – наголосив єпископ Миколай.

Довідка:
Марійський духовний центр у селі Зарваниці Теребовлянського району на Тернопільщині внесено до переліку 15 найвизначніших святинь католицького світу, пов’язаних із об’явленням Діви Марії. Існує легенда, що один із ченців Києво-Печерської лаври, коли татари палили місто, врятувався і вирушив на захід. Багато днів блукав лісами і болотами. З надією на спасіння не переставав молитися до Богородиці. Вона з’явилася йому уві сні біля джерела і попросила залишитися у цьому райському куточку.

Першу церкву на цій місцині збудував князь Василько Теребовлянський. Заблукавши під час полювань у лісі, він важко захворів. Його знайшов чернець, що жив у печері, і благословив чудотворною іконою, на якій була зображена Діва Марія. Князь видужав і як дар за спасіння збудував храм.

За останні кілька років Марійський духовний центр у Зарваниці розбудувався. На його території та поблизу – п’ять церков, під лісом – Хресна дорога. Для прочан зведено спеціальний будиночок та трапезну.