Image

На Івано-Франківщині Карітас завершився третій дитячий наметовий табір місцевого Карітасу

0 Comments

22.08.2011
Декілька днів тому завершився ще один літній дитячий табір від Карітасу. Наметовий табір був організований на базі пластового летунського табору “Чота крилатих” в селі Луквиця, Богородчанського району на Івано-Франківщині.
У червні Карітас Івано-Франківськ УГКЦ уже провів 2 дитячі табори. Майже 100 потребуючих дітей – малозабезпечені, сироти, діти, що позбавлені батьківської опіки, неповносправна молодь та діти, чиї батьки впродовж довгого часу перебувають у трудовій міграції – відпочивали в мальовничих Карпатах.
А тепер місцева організація Карітасу провела ще один табір – для 15-ти дітей трудових мігрантів.

Впродовж 3 років над такою групою дітей ведеться постійна опіка у різних центрах Карітасу в 7 містах України. Це включає щоденну роботу в соціальних центрах, кваліфіковані тренінги і заняття, спільне виховання, дозвілля і відпочинок.

За час діяльності проекту по роботі з дітьми трудових мігрантів – з 2008 року – працівниками Карітасу налагоджена співпраця з місцевими державними відділами освіти, також громадськимиорганізаціями, влаштовуються різноманітні спільні заходи і акції, зокрема і літні табори для дітей трудових мігрантів.

«Такі діти обділені увагою, а тому особливо потребують цілеспрямованої опіки, згуртування, якісного відпочинку, кваліфікованого супроводу психологів і педагогів. Літні табори від Карітасу дають дітям не лише можливість розважитись і відновити сили, самореалізуватись, а й навчитись самостійності, розширити світогляд, набути цінні практичні навики і знання», – зауважує Леся Дорош, координатор проекту по роботі з дітьми трудових мігрантів івано-франківського Карітасу.

До розмови приєднується виконавчий директор місцевого Карітасу Наталя Козакевич: «Для нас є цінним те, що щороку до організації і проведення наших літніх таборів приєднуються близько 10 волонтерів (зокрема ті, хто має педагогічний досвід чи здобуває його), і це допомагає у роботі із потребуючими дітьми.

Також тішить, що на таборах діти самі ініціюють бесіди і діяльності по захисту довколишнього середовища. Однозначно – вони ростуть, змінюються і відображають саме ті гарні цінності, які ми різними методами роботи вкладаємо в них».

Тема табору на Івано-Франківщині була поєднана із правовою освітою – «Кожна дитина має право на свободу думки, совісті». Протягом 5 днів діти українських трудових мігрантів брали участь у спеціальних тренінгових заняттях, іграх, правових вікторинах і конкурсах, форум-театрі, психологічних тренінгах.

Так само відпочинок дітей в горах був сповнений творчих майстерень, розваг, співів, спортивних змагань, походів в гори, арт-терапії, кулінарних майстер-класів тощо. Діти не лише брали участь в програмі табору, але й допомагали організаторам із облаштуванням табору, його функціонуванням, власноруч виготовили спільну стінгазету.

А в останній вечір табору організатори табору влаштували святкову ватру
14-річний Назар, учасник літнього наметового табору розповідає: «Хоча наш відпочинок був не таким тривалим, якби хотілось, – вражень море! Я знайшов тут багато гарних друзів, нової інформації, корисних порад для себе».

Categories: Новини

Залишити відповідь