На Львівщині завершився табір для дітей трудових мігрантів

04.08.2011
В
продовж декількох років дрогобицький Карітас працює з дітьми, які внаслідок вимушеної трудової міграції стали так званими «соціальними сиротами». 24 липня завершився літній табір для близько тридцяти таких дітей. Мета табору – здружити дітей шляхом організації спільного відпочинку. Спільні спортивні ігри, креативні заняття за інтересами, виконання інтерактивних завдань, допомога в організації життєдіяльності табору, піші мандрівки по гірських схилах і лісах – усе це сприяє соціалізації і розвитку дітей.

Більше того, соціальна робота Карітасу завжди відзначається особливою душевністю і добротою.

«Літо – пора активного відпочинку, насолоди канікулами і масою вільного часу. Кожен для себе вибирає той спосіб відпочинку, який йому найкраще підходить і ближче до душі. Хтось їде ніжитися на теплому морському узбережжі, хтось підпорядковується порядкам таборів відпочинку, інші розвідують нові туристичні маршрути, а ще інші просто проводять час у своїх містах, з друзями, нікуди не поспішаючи.

Певною мірою всі ці види відпочинку поєднувалися у дітей трудових мігрантів з центру «Разом – сильніші». Протягом кількох днів в них були і тепле сонечко, і мандрівки горами, і купання у річці, і друзі. Все забезпечувалося у відпочинковому таборі, організованому для дітей у наших Карпатах, у мальовничому селі Довге Гірське (Дрогобицький район), яке принишкло на долоні наших гір.

Всі діти, повні приємних вражень, повернулися додому задоволеними, повними позитивної енергії, готовими до нових звершень. А це – найважливіша для нас подяка», – розповідає координатор проекту Юля Марунчак.

Ось що про табір кажуть самі діти:
12-річна Іванка: «Мені тут багато чого сподобалося. Особливо, коли купалися в річці, смажили сосиски на вогнищі, грали в різні ігри».

14-річний Максим: «В мене, як і в кожного з відпочиваючих дітей, залишились мільйон хороших вражень від табору. Впродовж проведених у горах днів ми жодної хвилинки не потратили надаремно! Ми прогулювалися по схилах, ходили на водоспад, організовували турніри, багато спілкувались і розважались. Найбільше, що залишиться в моїй пам’яті – це ватра, яку ми палили по вечорах».

Слід додати, що організація літніх дитячих таборів здійснюється в Карітасі зокрема завдяки проведенню всеукраїнської благодійної акції «Різдвяна свічка». Її метою є збір коштів для допомоги соціально незахищеним дітям – дітям-сиротам, дітям з неблагополучних та малозабезпечених родин, неповносправним дітям і молоді, дітям трудових мігрантів.

Акція полягає у розповсюдженні спеціальних свічок, участь у виготовленні яких приймають люди з особливими потребами, в першу чергу через парафії, церковні громади в Україні і закордоном, також через партнерські організації, спільноти і серед усіх бажаючих жертводавців.