Image

Професійне об’єднання фахівців

0 Comments


Невиліковні хворі отримають допомогу
21.12.2010
За даними Мінохорониздоров’я в Україні 60% людей старше 60 років (майже 1,5 млн) не можуть вести самостійний спосіб життя і потребують медико-соціальну допомогу. Про це йшлося на зборах, присвячених заснуванню нової Всеукраїнської громадської організації



«Українська ліга сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги».
 
Нова організація сприятиме:
– консолідації практикуючих медичних працівників, які щодня протягом останніх 15 років віддають частинку себе розвиткові сфери паліативної допомоги та своїм пацієнтам, а також залученню до більш активної співпраці волонтерів, соціальних працівників, психологів, юристів та представників духовенства;
– захисту прав суб’єктів медичних правовідносин;
– впливу на формування адвокаційних механізмів в сфері паліативної допомоги в Україні.
 
Ідея створення нової організації належала ініціативній групі, яку було сформовано на практичному семінарі з надання паліативної та хоспісної допомоги в Україні: «Відкриття Хоспісу в Тернополі. Можливості та перспективи», що відбувся 11-12 листопада.
 
Очолив «Українську лігу сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги» Василь Князевич, екс-міністр охорони здоров’я України. Він зазначив: «Одним з першочергових завдань ми визначаємо – забезпечення невиліковних хворих знеболюючими препаратами, в тому числі у домашніх умовах».
 
Заступник Міністра охорони здоров’я України, Олександр Гудзенко наголосив: «Сьогодні в Україні працює 9 стаціонарних хоспісів та понад 650 хоспісних ліжок. А потреба України в хоспісних ліжках становить 4 тисячі».
 
До українського об’єднання фахівців із паліативної допомоги також приєдналася Дзвенислава Чайківська, керівник Шпиталю Шептицького. «Відділ паліативної та хоспісної допомоги на базі Шпиталю Шептицького функціонує з 2003 року. Основні зусилля медичного персоналу спрямовані на створення психологічного комфорту хворим. Метою нової організації є розвиток паліативної допомоги в Україні з фокусуванням на захисті прав людини», – підкреслила Д. Чайківська.
 
Карітас України, Міжнародний фонд «Відродження», Мінохорониздоров’я, Мінсоцполітики, Уповноважена Верховної Ради України з прав людини, члени Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, Бюро ВООЗ в Україні” висловили зацікавлення співпрацювати з новою організацією.

Categories: Новини

Залишити відповідь