Любов до ближнього

Новий крок для особливих людей
03.09.2010
З 19 по 22 серпня в селі Гошів (Львівська обл..) при монастирі сестер Пресвятої Родини проходив літній християнський табір «Крок за кроком». Учасники табору – користувачі «Центру дозвілля для осіб з особливими потребами» при Карітасі Стрийської єпархії, члени спільнот

«Віра і Світло» з Стрия і Львова та їхні батьки – разом насолоджувалися атмосферою відкритості, любові та щирості.

Особливістю таких таборів є те, що у них беруть участь батьки зі своїми дітьми, молодь та капелан. У самому серці табору є люди з особливими потребами (Друзі), бо саме вони творять атмосферу щирості, відкритості, любові. Вони вміють радіти життю і дякувати за найменше. Вчать нас іти малими кроками, щоб помічати все і всіх довкола.

Кожного року Друзі чекають з нетерпінням табору, бо для них це час незабутніх вражень і відпочинку. Табір – це немов «коло радості», бо в колі ми бачимо один одного і всі є рівні між собою, і кожного року це коло збільшується через нові знайомства і творення зв’язків дружби. Загалом Карітас Стрийської єпархії та спільнота «Віра і світло» цього року організували табір для 54 осіб.

Кожен день табору відзначався якоюсь ознакою: був день зустрічей і знайомств, день любові, день радості, день дарів. Також була організована проща до Гошівської Богородиці на Ясній Горі, де брат-монах (ЧСВВ) розповів історію про чудотворний образ, зцілення, які відбулися в недавньому часі. Цей час був сповнений великим внутрішнім миром і радістю. Але щоб йти за Христом, треба перебувати з ним у єдності, тому кожного дня звершувалась Свята Літургія (служили о. Богдан Манишин та о. Василь Мирош). Табірникам допомагали крокувати за Христом послання апостола Павла.

Для батьків о. Богдан Манишин проводив духовні формації, на яких вони мали змогу ближче познайомитися один з одним, поділитися своїми переживаннями та радостями, а найголовніше  духовно зрости. Коли батьки були на формаціях наші Друзі з молоддю на майстерках вчилися робити іконки на дерев’яних брусках.

Найяскравішою подією табору, яку всі з нетерпінням чекають, є «карнавал» – вечір особливої радості, де кожен може проявити свої таланти. Цього року влаштували «Таборовий цирк» з майже справжніми клоунами, дресирувальниками, силачами, акробатами, жонглерами і фокусниками.

Ще одна особливість табору – в останній день є «розіслання»: отримуючи благословення від священика, всі підходять один до одного, прощаються, дякують за проведені разом дні і говорять різноманітні побажання. Також кожен отримує подарунок, щоб згодом можна було пригадати табір.

Підопічні і працівники Карітасу Стрийської єпархії висловлюють щиру подяку всім добродіям, які допомогли провести цей табір. Особлива подяка сестрам Пресвятої Родини, які так ніжно і по-материнському ставилися до табірників, а також за дуже смачні страви, які вони готували та за відкритість їхніх сердець…

«Ти знаєш, Боже, що таке дружба. Зроби так, щоб я дочекався цього прекрасного, найризикованішого і найніжнішого в світі дарунку. Навчи, як в слушний час віддати краплю доброти – чи добрим словом чи мовчанням, – тому, кому вона потрібна, як цілюща вода. Обережи мене від страху, що я можу пропустити життя. Дай мені, Боже, не те, що я собі бажаю, а те, що Ти вважаєш для мене потрібним. Навчи мене мистецтва малих кроків…іти за Тобою».  Слова з молитви Антуана де Сент-Екзюпері.
Стаття підготовлена за матеріалами Оксани Ільків – координатора «Центру дозвілля для осіб з особливими потребами» Карітасу Стрийської єпархії.