Image

Міжнародна співпраця

0 Comments


До Карітасу прибули голландські волонтери
26.07.2010
У рамках співпраці Карітасу Самбірсько-Дрогобицької Єпархії (СДЄ) та німецької організації Bauorden, з 19 по 30 липня Україну відвідують волонтери з Голландії. Гості працюють з підопічними реабілітаційного центру «Назарет», беруть участь у ремонтно-будівельних роботах та вже відвідали табір



Волонтери – Ерік Ян Постeма, Робін ван Донген, Доуве Терпстра та Іво ван Орсоу – студенти-старшокурсники, віком 20-22 роки з різних міст Голландії. До приїзду в Україну вони не були знайомі між собою, їх об’єднало тільки бажання побачити нашу країну і допомогти потребуючим. Голландські друзі вже відвідали Марокко, Таїланд, Корею та інші країни. Хлопці життєрадісні, люблять пригоди, надзвичайно талановиті. Наприклад, Іво – рок-музикант: грає на гітарі, фортепіано.
По приїзді іноземні волонтери прибули до реабілітаційного центру «Назарет», що діє при Карітасі СДЄ і знаходиться неподалік від Дрогобича. Тут їх радо зустріли мешканці центру.
Перший день їх роботи розпочався зі знайомства з «Назаретом», спільнотою «Наша хата». Консультанти центру радо провели гостям екскурсію будівлями реабілітаційного центру, який знаходиться на території колишньої військової частини, показали старі ангари та колишні військові склади.
Хлопці допомагають у ремонтно-будівельних роботах центру та беруть участь у повсякденному житті реабілітованих. Вони разом працюють, мають спільні трапези, відвідують заняття реабілітованих та долучаються до молитви. «Нам було відомо ще до приїзду сюди: реабілітація в цьому центрі базується на принципах християнства. Але ми вперше побачили, як щиро моляться люди за своє одужання. В Нідерландах є багато схожих центрів для залежних людей, але віра в Бога не займає такого чільного місця в реабілітації узалежнених», – ділиться враженнями Робін.
Голландці живуть і працюють у «Назареті». «Умови життя в центрі нас цілком влаштовують. Маємо хороші, просторі кімнати. Тут, у лісі, дуже свіже повітря, тому добре висипаємось», – розповідає Ерік.
21 липня волонтери відвідали Дрогобич. Оглянули панораму міста з висоти міської ратуші.  Відвідали церкви св. Петра і Павла, Святу Трійцю, церкву св. Юри, римо-католицький костел та пам’ятники, прогулялись центром та парками міста.
Гості відвідали Карітас, познайомились з працівниками та побачили, як працюють центри «Дивовижні долоні», «Разом – сильніші!» та товариство «Надія». «Нам дуже сподобалось у  організації. У нас склалось приємне враження зі всього побаченого, помітно, що організація роботи в центрах ведеться на високому рівні. Працівники Карітасу – дуже привітні та милі люди», – розповідає Ерік Ян Постема.     
Минулими вихідними голландські гості разом з клієнтами «Назарету» та працівниками Карітасу провели два дні і одну ніч в Карпатах з наметами. Там вони відвідали табір Дрогобицького Центру Волонтеріату, побували на водоспаді та насолодились природою українських гір. А 30 липня гості повертаються додому. Перед від’їздом вони ще матимуть можливість оглянути Львів.
 
 
Голландські хлопці задоволені своїм перебуванням в Україні. Дуже їм подобається українська кухня (особливо деруни) та українські дівчата. Гості з нетерпінням чекають нових вражень та цікавих пригод. У захваті від зустрічі й українські волонтери та працівники Карітасу СДЄ. «Ми раді можливості познайомитися з новими людьми, поділитися досвідом та покращити свої знання з англійської мови», – згадує працівник Карітасу СДЄ Андрій Николишин.

Categories: Новини

Залишити відповідь