За життя необхідно боротись!

Врятуй маленьке життя –
зроби великий вчинок!
09.07.2010
Кілька місяців тому Карітас Львів УГКЦ оголосив про початок збору коштів на  створення Центру дитячої ендоскопічної хірургії та хірургії новонароджених на базі  ЛОДКЛ «ОХМАТДИТ». Якщо активно підтримати ініціативу, то незабаром у Львові  маленьких пацієнтів оперуватимуть за допомогою сучасного

обладнання, що дає змогу  мінімізувати хірургічну травму, зменшити післяопераційний період перебування у стаціонарі та підвищити ефективність лікування багатьох вроджених і набутих хірургічних вад, що відповідає європейським стандартам.

Акція по збору коштів продовжується. В рамках Lviv Fashion Week був організований благодійний аукціон. Лотами стали близько 25 ексклюзивних речей, присвячених дитинству, від відомих українських дизайнерів. Вдалося зібрати 23 тисячі гривень. Приватні жертводавці перечислили ще 10 тисяч гривень на рахунок Карітасу Львів УГКЦ.

Вдалося залучити до справи й студентів ЛНМУ ім. Данила Галицького.  Майбутнім лікарям не довелось пояснювати, наскільки важливим є благодійний проект. Для них цілком очевидною була його «багатовимірність» – за доброго результату окрім того, що можна буде ефективно лікувати дітей, усі студенти матимуть таку навчальну базу, про яку можна нині хіба мріяти. Адже у проекті заплановано трансляцію процесу оперування за допомогою ІТ-технологій з операційної до навчальних аудиторій – зголосився забезпечити один з відомих українських операторів мобільного зв’язку.

Першими до ремонтних робіт взялись волонтери будівельної компанії  ТОВ «Еталон», якими на цей час стало керівництво та провідні менеджери фірми. Вони виконали найважчу роботу по демонтажу старого покриття та комунікацій, завдяки чому для впровадження проекту в життя зекономили значну суму. Матеріали для антистатичного покриття підлоги надала компанія  «Хенкель Баутехнік (Україна)», клейові суміші для ремонту надав ТзОВ «Атлант-Стиль». Суттєві знижки отримали для закупівлі необхідного устаткування від керівництва магазину «Кераміка», потрібний для антибактеріального очищення повітря кондиціонер Daikin.

На сьогоднішній день зроблено вже значний об’єм робіт. У приміщенні хірургії ведуться облицювальні роботи (дивитись фото). Звичайно потрібно зробити ще чимало, необхідні меблі, деяка сантехніка. Та й післяопераційні палати потребують ремонту. Загалом Центр, як заплановано, охоплюватиме приміщення для підготування пацієнта до операції, операційну та кімнату для зберігання необхідних матеріалів.

Цікаво, що за даними статистичного дослідження, яке проводив Карітас Львів УГКЦ під час акції (при допомозі студентів кафедри соціології та соціальної роботи НУ «Львівська політехніка»), 70% опитаних мешканців міста знають, що таке благодійність та волонтерство і на словах (57%) підтримують таку діяльність. Лише 7% опитаних активно задіяні у благодійних акціях, 30% взагалі не беруть у них участі, а 47 % роблять це раз на рік. 17% зізналися, що виконували волонтерську роботу. Натомість інші 57% львів’ян вважають образливим для себе бути волонтером. 46% не знають жодної благодійної організації.

Долучатися до добрих справ ніколи не пізно, тому  Карітас Львів УГКЦ, волонтери  та ініціатори акції «Врятуй маленьке життя – зроби великий вчинок!» закликають бути небайдужими. Поміч незначною не буває. Допомагати – не страшно й не боляче. Страшно й боляче тим, хто потребує допомоги і чекає її від нас просто зараз…
Банківські реквізити для охочих підтримати акцію:
Одержувач: Благодійний Фонд «Карітас- Львів УГКЦ»
ЄДРПОУ 23973610
р/р 26008304410823 в філії
 «Відділення ПАТ Промінвест
банку в м. Львові»
МФО 325639 м.Львів
Призначення платежу:
Добровільна пожертва на акцію:
«Врятуй маленьке життя – зроби великий вчинок!».

Статтю підготували Степан Вовк – зазаступник директора Карітасу Львів УГКЦ та Уляна ГАВРИКІВ – журналіст.