Image

Меморандум благодійників України

0 Comments
Благодійники України об’єдналися заради розвитку благодійності
16.06.2010
Найвпливовіші благодійні фонди України, у тому числі й Карітас України, підписали «Меморандум благодійників України» на підтримку законопроектів «Про благодійництво та благодійні організації» та «Про внесення змін до
деяких законів України (щодо зменшення податкового навантаження на набувачів благодійної допомоги)».
Вперше найбільші благодійні фонди України об’єдналися задля спрощення реєстрації та адміністрування благодійних організацій; підвищення контролю благодійників за використанням наданої ними допомоги; запровадження нових інструментів благодійництва, а також зменшення податкового навантаження на отримувачів благодійної допомоги.
Ця подія об’єднання, як зазначають організатори заходу, має стратегічне значення та вплив на поліпшення сфери добрих справ та милосердя в Україні. Адже та ситуація, яка є сьогодні в Україні, гальмує позитивний розвиток цього процесу. Наприклад, щоб зараз створити благодійну організацію в Україні набагато складніше і дорожче, ніж бізнес-компанію. Строки реєстрації в середньому довші в 15 разів, а вартість послуг з реєстрації всеукраїнських благодійних організацій удвічі-утричі вища, ніж для господарських товариств. Крім того, людина-інвалід, отримуючи у подарунок від будь-якої юридичної особи інвалідний візок, має сплатити за це податок у розмірі 15% від вартості візка. А молода талановита людина, отримуючи благодійну підтримку для участі в міжнародному конкурсі та гідному представленні Україні у світовій спільноті, має так само сплатити за це податки.
Свій підпис під текстом Меморандуму поставив президент Карітасу України Андрій Васькович. Керівник Карітасу України позитивно оцінив ініціативу, оскільки прийняття законодавчих змін стане важливим кроком вперед по введенню європейських стандартів у діяльності благодійних організацій. «Меморандум став результатом згуртованої дії неурядових організацій України, отже це свідчить про поступове зростання ролі третього сектору в житті країні», – додав Андрій Васькович.
До підписання Меморандуму також долучилися: Фонд Східна Європа, Фонд Ріната Ахметова «Розвиток України», Міжнародний фонд «Відродження», Фонд Віктора Пінчука, Фонд Олександра Фельдмана, Благодійний фонд «Україна 3000», Фонд Арсенія Яценюка «Open Ukraine», Фонд Олени Франчук «АнтиСНІД», Фонд Братів Кличків, Фонд Святослава Вакарчука «Люди Майбутнього».
На церемонії підписання Меморандуму виступили народні депутати – одні із суб’єктів подання законопроектів – Олександр Фельдман та Олеся Оробець. Окрім них проекти законів підписали Юлія Новікова та Олег Зарубінський.
У своєму виступі пані Оробець зазначила, що оподаткування благодійної діяльності – немов податок на любов, податок на доброту, який є, напевно, найжорстокішим в нашій податковій системі. «Політикам потрібно ще довго вчитися у благодійників служити людям, – додала пані Оробець. – А допоки ми можемо самі послужити благодійникам. Просто зробивши так, щоб вони могли легше, швидше і більше творити добро через допомогу в просуванні законопроектів».
Олександр Фельдман звернувся до кожного потенційного благодійника, тобто до кожного громадянина України, із закликом починати жертвувати невеликі кошти. «Благодійництво – це одна гривня, це добрий погляд, це хороша розмова, це моральна підтримка, це спроба якось допомогти людині», – продовжив він. Також пан Фельдман наголосив, що без участі ЗМІ, які формують настрій та погляд населення країни, розвиток благодійництва майже неможливий.
Після заходу стало відомо, що Комітет ВРУ з питань духовності та культури на своєму засіданні одностайно підтримав законопроект «Про внесення змін до деяких законів України (щодо зменшення податкового навантаження на набувачів благодійної допомоги)» (№6344 від 26.04.2010).
Благодійники сподіваються, що ще до кінця цієї сесії або, в крайньому випадку, на початку наступної всі 450 народних обранців віддадуть свій голос за їхні законодавчі зміни. Адже останні, як зазначають меценати, мають на меті не зниження витрат благодійних фондів, а збільшення кількості адресатів благодійної допомоги.
Меморандум буде оприлюднений в мережі Інтернет та відкритий для підписання всіма зацікавленими благодійниками.
При написанні статті використовувалися матеріали порталу ГУРТ.
Categories: Новини

Залишити відповідь