Image

З часу незалежності понад 110.000 українців постраждали від торгівлі людьми. Як зупинити це?

0 Comments

19.11.12, Україна
Раді ознайомити Вас із інтерв’ю, в якому працівники Карітасу Одеса УГКЦ розповідають про свій багаторічний масштабний досвід роботи у сфері протидії торгівлі людьми.
У розмові взяли участь Світлана Колодчин (координатор Консультативного центру з протидії торгівлі людьми в Одесі), Ірина Хмарська (тренер-консультант), Любов Бутковська (координатор Консультативного центру з протидії торгівлі людьми в Южному).

В чому полягає робота по попередженню торгівлі людьми? Що конкретно Ви робите у цьому напрямку? Якими є методи роботи?
Ірина Хмарська: Робота по попередженню торгівлі людьми у м. Южному (особисто я здебільшого працюю в цьому місті) полягає насамперед у наданні інформації населенню. Це місто досить мале (менше 30.000 жителів), робочих місць недостатньо, тому люди в пошуках роботи їдуть у великі міста та інші країни.

Наша робота є перш за все профілактичною, ? ми приділяємо особливу увагу запобіганню торгівлі людьми у співпраці з державними установами в галузі cоцiальної політики та освіти, з правоохоронними органами. Надаємо також індивідуальні консультації і тренінги групам умовно засуджених людей, безробітним, мігрантам, індивідуальне консультування мігрантів, надання інформації у ЗМІ, телефонне консультування.

Також працівники Карітасу розробляють навчальні матеріали для середніх шкіл, коледжів, центрів зайнятості Южного та Одеси з використанням різноманітних інноваційних методів.

Світлана Колодчин: Одеса – це портове місто, де пересікаються торгівельні та міграційні шляхи. В Одеській області високий рівень безробіття. На кінець вересня 2012 року на обліку в Обласному центрі зайнятості перебувало 68,5 тис. безробітних. Кількість вакансій дуже мала, а заробітна плата низька, ? 95,5% заявлених вакансій із заробітною платою меншою, ніж середня по регіону. Така ситуація спонукає людей шукати роботу за кордоном.

З іншої сторони в Одесу приїжджає досить багато людей з різних регіонів України на заробітки і нерідко саме вони стають жертвами трудової експлуатації, оскільки погоджуються працювати без офіційного оформлення трудового контракту. Тому в Одесі є велика необхідність як профілактичної роботи з попередження торгівлі людьми та трудової експлуатації, так і реінтеграційної допомоги потерпілим.

Наш Консультативний центр проводить профілактичну роботу в основному з безробітними, які стоять на обліку в Центрах зайнятості Одеси. За час діяльності близько 1500 безробітних отримали інформацію про торгівлю людьми та інформаційні матеріали, що розроблені нашими працівниками або отримані з МОМ (Міжнародна організація міграції). Тісна співпраця з центрами зайнятості, тренінги, семінари, консультування, робота телефонної консультативної лінії, виступи та інтерв’ю на Одеському обласному телебаченні сприяють поширенню інформації про діяльність нашого центру та попередженню даного негативного явища.

Назвіть, будь ласка, статистичні дані по явищу торгівлі людьми в Україні та світі – наскільки масштабним є цей злочин?
Світлана Колодчин: Останні статистичні дані свідчать, що торгівля людьми нині вимірюється 600 – 800 тисячами осіб у світі щорічно. Їх продають за кордон з метою експлуатації. (за оцінками уряду США). Понад 1,2 мільйони дітей щороку стають жертвами торгівлі людьми (за даними Дитячого Фонду ООН). Понад 110’000 українців постраждали від торгівлі людьми, починаючи з 1991 року (за оцінками МОМ). На сьогоднішній день значно зростає кількість потерпілих від торгівлі людьми на території України, ? це і наші співвітчизники, і біженці з інших країн.

Як трапилось так, що Ви почали працювати даній сфері? Можливо, стикались із проблемою торгівлі людьми у власному житті чи житті близьких Вам людей?
Любов Бутковська: Особистого досвіду по темі торгівлі людьми не маємо, але таки чимало знайомих та друзів постраждали від рабства в Італії, Греції в 90-ті роки, а у Чехії – недавно постраждала жінка із Южного.

На тренінгах з безробітними в Одесі та Южному ми дізнаємося, що і є аналогічні випадки постраждалих від рабства і в наш час, – переважно це жінки, що працюють і зараз в Португалії, Італії, Іспанії. На жаль, схеми і актуальність злочину майже не змінилась протягом десятиліть.

Які заходи сьогодні треба вжити задля ефективного подолання уразливості українців до злочину торгівлі людьми?
Ірина Хмарська: Для ефективного подолання низької поінформованості наших співгромадян треба вести масштабну роботу наступними кроками:
– тренінги з лікарями щодо виявлення жертв торгівлі людьми;
– тренінги з психологами і соціальними працівниками у дитячих садочках, школах;
– тренінги з вагітними жінками з метою запобігання продажу новонароджених дітей;
– тренінги з правоохоронними органами;
– тренінги з нареченими чи охочими до користування послугами шлюбних а
генцій, які працюють як міжнародні.

Дякуємо працівникам одеського Карітасу за змістовну і важливу інформацію, спілкування. Бажаємо їм високої ефективності в роботі і безліч врятованих від сучасного рабства людських життів!

Categories: Новини

Залишити відповідь