Хвороба важких часів і бідних людей

Всесвітній день боротьби
з туберкульозом
23.03.2010
24 березня за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) по всьому світу відзначають День боротьби з туберкульозом. Цього дня у 1882 році німецький мікробіолог Роберт Кох оголосив про відкриття мікробактерії (збудника) туберкульозу. Метою Всесвітнього дня

є поінформувати про глобальну епідемію туберкульозу якомога більше людей і дати всім зрозуміти, що чинити опір цій хворобі можна і треба.
Епідеміологічні дослідження показали, що 95% усіх випадків туберкульозу припадало на країни, що розвиваються. За даними ВООЗ в Україні триває епідемія туберкульозу, яка має не лише медичний, а й соціальний характер.

Згідно даних МОЗ України, з 2006 року відзначається повільне зменшення показників захворюваності та смертності. У 2009 році захворюваність на туберкульоз становила 74,4 випадків на 100 тис. населення (31807 осіб), що на 7% менше, ніж у 2008 році і на 12% менше порівняно з 2005 роком, коли відзначали максимальний рівень цього показника.

Відмічається позитивна динаміка щодо зниження показника захворюваності на туберкульоз серед міських жителів України. Але близько 86% хворих на туберкульоз складають особи працездатного і репродуктивного віку. Збільшується захворюваність на поєднане захворювання туберкульоз/ВІЛ-інфекцію. Якщо в 2008 році показник захворюваності на поєднане захворювання становив 5,0 на 100 тис.населення, то в 2009 році його рівень сягав вже 8,8 випадків. Туберкульоз залишається основною причиною смерті хворих на СНІД. Високий рівень захворюваності на туберкульоз серед медичних працівників як загально лікарняної мережі, так і протитуберкульозних закладів, негативно впливає на престиж професії та заглиблює кадрову кризу.

«Медики ставлять туберкульоз в один ряд з ВІЛ/СНІДом і малярією, оскільки проти цих захворювань складно вивести вакцину, тоді як вакцинація могла б стати ефективним засобом у боротьбі з епідемією, – розповідає Ярослава Пілат працівник Шпиталю Шептицького. – У світі вже 80 років існує вакцина від туберкульозу, однак ВООЗ не рекомендує використовувати її через низьку ефективність і багато можливих ускладнень.»

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, яке  передається повітряно-крапельним шляхом. Учені довели, що туберкульоз не є спадковою хворобою. Якщо хворий дотримується основних принципів лікування туберкульозу, то через 1-2 роки хіміотерапії він видужує.

Карітас-Київ в рамках проекту «Домашня опіка над ЛЖВ» вже давно співпрацює з Київською туберкульозною лікарнею №2. Мета співпраці –  допомога хворим на туберкульоз, які є ВІЛ-інфікованими. Медико-соціальні працівники надають психологічну допомогу, а також продуктові набори, медикаменти.

З метою підвищення ефективності лікування важкохворих на туберкульоз в рамках стаціонару Карітас-Київ передав Київський туберкульозній лікарні №2 підйомник для тяжкохворих вартістю в 9000 грн.