Підопічним дітям з Карітасу Київ назавжди запам’ютаються нещодавні 10 літніх днів

08.08.13, Київ – Івано-Франківщина
У липні Карітас Київ організував для своїх підопічних подорож до Карпат, оздоровлення та відпочинок у таборі «Едельвейс» в селі Микуличин (Івано-Франківська область). Це третій подібний літній виїзд, однак у попередні роки групи з місцевого Карітасу проживали в с. Заріччя (Івано-Франківська область) і тоді туристичні й виховні заходи проводили працівники Карітасу.

Цьогоріч групу з майже 20-ти дітей і підлітків з багатодітних і кризових сімей, зокрема, гравців футбольної команди “Мрія” супроводжували соціальний працівник та два волонтери. Але в Микуличині з дітьми працювали місцеві педагоги – професійна, досвідчена і добре спрацьована команда.

Туристично-оздоровчий комплекс “Едельвейс”, де підопічні Карітасу Київ перебували 10 днів, подарував дітям незабутні спогади: походи в гори, на водоспади і долиною річки Прут, феєрверк у вечір відкриття табору, щодня нові конкурси, дискотеки, спортивні змагання. Дітям і підліткам вдалося знайти собі найцікавіші заняття, визнання і друзів, – що запам’ятається їм на усе життя.

Розповідає В’ячеслав Федченков, соціальний працівник Карітасу Київ: «В перший день, звичайно, не обійшлось без невдоволення й сліз – діти порівнювали цьогорічний “Едельвейс” із попередніми поїздками, де мали інші умови перебування в таборі та більше самоуправління. Найменші просто сумували без рідних. Однак поступово всі “втягнулись” у ритм життя “Едельвейсу”, який не залишав часу для суму.

В розважальних програмах і творчих конкурсах наші підопічні не проявили себе, хіба що на останній дискотеці старші дівчата (5 осіб) та їхній вожатий здивували всіх добре поставленим танцем. Зате на спортивних майданчиках виступили блискуче: старша дівчача футбольна команда (14-16 років) обіграла три команди супротивниць, не пропустивши жодного м’яча (рахунки 4:0, 4:0, 2:0). І наймолодша 8-річна дівчинка з наших підопічних стала кращою бомбардиркою в своїй команді (4 голи)! Хлопці, на жаль, у футбол зіграти не встигли, але в декількох тренувальних матчах довели свою перевагу, також вдало грали поза змаганнями в настільний теніс, бадмінтон».

Туристична програма літнього табору для кризових дітей подарувала кожному можливості, відповідні їх віку і умовам: молодші побували на водоспаді Гук, переходили р. Прут по підвісному мосту, гуляли в передгір’ях, старші ж учасники додатково сходили на узгір’я хребта Явірник, підкорили скелі Довбуша та гору Маковицю, а найбільш витривалі зійшли навіть на Говерлу. Цей похід відбувся в передостанній день перебування в таборі з доброї волі керівництва та за чудової погоди.

Супровідники з Карітасу Київ доповнили виховні заходи педагогів “Едельвейсу” індивідуальними бесідами та груповими заняттями, зокрема, на теми дружби та вдячності. Також діти відвідали недільне богослужіння в микуличинському храмі.

Останній день у Едельвейсі був важким, як і перший. Прощання з табором, вихователями та друзями було щирим і слізним. «В порівнянні з нашими минулими таборами все ж Едельвейс переміг. Попри обмеження та щільний режим, тут була напрочуд насичена й цікава програма, море спілкування з однолітками, яскравіші враження», – каже Славко Федченков.

На спогад про відпочинок у дітей залишилися дипломи, сувеніри та близько 1000 фотографій, зроблених супровідниками за ці насичені 10 літніх днів.