Image

Соціальному центру для дітей трудових мігрантів на Львівщині виповнився 1 рік

0 Comments

09.11.11
В кінці жовтня в соціальному центрі бродівського Карітасу відбулося справжнє свято. Працівники і отримувачі допомоги благодійного фонду підбивали підсумки першого року діяльності проекту «Соціально-психологічна підтримка дітей трудових мігрантів».

За даними експертів Світового Банку Україна належить до п’ятірки країн, що є сьогодні основними донорами мігрантів у світі. Офіційні статистичні показники коливаються від 2 до 5 млн. українських трудових мігрантів, неофіційні вказують на кількість 7-8 млн. українських трудових мігрантів. 65-70% мігрантів, особливо на Західній Україні, ? це жінки.

Цей факт ще більше посилює негативні наслідки міграції: послаблюються сімейні зв’язки, погіршується демографічна ситуація, змінюються гендерні ролі у сім’ї та суспільстві. Особливо від міграції батьків страждають діти, які важко переживають вимушену розлуку, позбуваються повноцінного виховання і турботи.

Проблема так званих «дистантних» сімей і дітей, що виростають без батьків, можливо, і не має прямого впливу на ситуацію в Україні сьогодні, проте буде мати серйозні наслідки вже через декілька років, – коли більшість дітей трудових мігрантів виростуть та будуть шукати свого шляху у житті, будуватимуть власні сім’ї.

У відповідь на це Карітас України впродовж 3 останніх років спрямовує свою діяльність на підтримку та опіку дітьми трудових мігрантів. У різних регіонах України діють денні соціальні центри для дітей, де кваліфіковані соціальні працівники і педагоги пропонують дітям різнопланові заходи та діяльності задля подолання психологічних труднощів і сприяння усесторонньому розвитку дітей. Один із таких центрів діє і у м. Броди, на Львівщині.

Привітати соціальний центр із першим роком діяльності прийшли отримувачі цільової допомоги Карітасу ? діти та їх рідні, а також партнери та друзі, що допомагають працівникам проекту покращувати життя їх підопічних.

«Весь минулий рік у Карітасі Броди був сповнений дуже важливими подіями для проекту. Всі вони були новими та дуже відповідальними. Важливість проведеної роботи полягає в тому, що на даний час в Україні ніхто не займається підтримкою дітей трудових мігрантів.

Ціллю проекту «Мережа соціальних центрів для дітей трудових мігрантів» Карітасу України є зменшення негативних наслідків трудової міграції для українського суспільства через надання підтримки дітям, чиї батьки є трудовими мігрантами, або планують виїзд закордон. Також проект має на меті підвищити обізнаність громадськості щодо проблем, пов’язаних із міграцією в Україні, адже часто трудова міграція сприймається однобоко, без урахування комплексних негативних наслідків, які вона зумовлює!..», ? каже Зоряна Лукавецька, керівник відділу допомоги сім’ям, дітям та молоді Карітасу України.

Святковий настрій усім присутнім забезпечили учасники хореографічного колективу , що функціонує в рамках проекту під керівництвом волонтера Марії Підлужної.

По закінченні свята усі діти отримали солодкі подарунки – шоколадки «Мілка», що був люб’язно наданий Бродівському Карітасу Київським міським благодійним фондом «Фудбенк».

Другий рік діяльності проекту розпочався хорошим настроєм, сповнений ентузіазму та нових ідей.

Categories: Новини

Залишити відповідь